Braşov: Un manager din IT vrea să obţină peste 10.000 de euro din coacăze, anul viitor

coacazHoratziu Ioan Cenușă a înființat Asociația Cultivatorilor și Exportatorilor de Coacăze și vrea să obțină fonduri europene pentru construcția unui depozit care să adăpostească toate fructele colectate de membri asociației până în momentul vânzării acestora.

Horatziu Ioan Cenușă, un brașovean care conduce departamentul IT al unei importante companii de servicii medicale cu acoperire națională, a luat decicia în urmă cu patru ani de a investi în domeniul agricol. „Am profitat de faptul că părinții soției mele aveau teren la Porumbacu de Jos, în județul Sibiu, și am decis să încep. Totuși, alegerea unei culturi a fost ceva mai greoaie, având în vedere că nu puteam face agricultură intensivă, ci doar de weekend. Așa că am decis să intru în rândul producătorilor de coacăze, în prima fază cu patru hectare și jumătate, iar acum am ajuns la zece hectare în curs de cultivare”, a explicat Cenușă.
2015 a fost primul an de recoltare al coacăzelor pe care le-a cultivat în 2011. „Am strâns în jur de 2.000 de kilograme de coacăze pe hectar, dar anul viitor va fi anul în care vom recolta mai mult. Ne așteptăm la o medie de patru kilograme pe tufă, iar un hectar are aproximativ 3.000 – 3.200 de tufe”, spune brașoveanul.

3 euro pe kilogram
Anul viitor va începe practic și exportul producției de coacăze. „Am vorbit deja cu o serie de potenșiali cumpărători din afară și ne-au oferit un preț bun, de circa 3 euro pe kilogram. Anul acesta, de exemplu, din cauza faptului că a fost un an bun și producția a fost mare, producătorii din România nu au putut obșine mai mult de 6 – 7 lei pe kilogram”, a mai spus IT-istul.
Pentru a compacta piața și pentru ca producătorii de astfel de fructe de pădure să se poată sprijini, Cenușă a avut ideea înființării Asociației Cultivatorilor și Exportatorilor de Coacăze. Acum asociația are 120 de membri, iar următorul pas este construcția unui depozit în care să fie păstrate fructele după cules până în momentul vânzării acestora.
Deocamdată nu a fost stabilită capacitatea acestui depozit, dar investiția ar urma să se ridice la câteva sute de mii de euro, o mare parte din această sumă putând fi atrasă din fonduri eurpene. „Deocamdată am vândut la procesatori locali și din țară dar scopul este să construim un depozit astfel că anul viitor să putem face deja exporturi. Vrem să exportăm către Turcia, Israel pentru că în Europa este mai greu deoarecere polonezii sunt în fruntea exportului și acaparează toată piața”, ne-a declarat Cenușă.

6.000 de euro investiți pe hectar

Fermierul IT-ist a investit până acum 6.000 de euro pe hectar în producția sa. „Am pornit cu 4,5 hectare, după care am încercat să extind suprafața. Am umblat pe la oamenii care au terenul pe deal – vreo 50 – încă nu am reușit să îi conving pe toți, dar am reușit să strâng niște suprafețe compacte care se pretează acestui gen de cultură. Am investit numai în teren 10.000 de euro, dar mereu sunt investiții de făcut”, a explicat brașoveanul, care a mai arătat că de anul viitor ar putea recupera o bună parte din investiție, iar din 2017 să treacă chiar pe profit. „O cultură matură ar trebui să scoată cam 9 – 10.000 de kilograme pe hectar, iar dacă reușești să o vinzi la prețul de 3 euro pe kilogram ar veni o sumă de 27.000 de euro pe hectar”. (Integral pe bizbrasov.ro)

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult