Brasov: Prinţul Charles se implică plantarea unei livezi şcolare în Homorod

charelsdFundația Mihai Eminescu Trust, condusă de Prinţul Charles, în colaborare cu Școala Gimnazială din Homorod, județul Brașov, și cu Primăria Comunei Homorod vor planta o livadă școlară în care se vor regăsi 30 de soiuri tradiționale de meri din zonă.

Livezile școlare au existat în aproape toate satele din Transilvania și erau folosite de învățători și profesori pentru a iniția elevii în tainele pomiculturii: cum și când se plantează pomii, cum se îngrijesc, când se altoiesc, iar recolta era consumată de elevi și învățători.

Din păcate, majoritate lor au fost distruse, lăsate în paragină sau chiar desființate. Inițiativa Fundației Prinjţului Charles de a reînvia această tradiție are ca scop conservarea soiurilor de pomi fructiferi din zonă, reintroducerea în programa școlară opțională a pomiculturii, dar și încurajarea consumului de fructe în rândul tinerilor.

Terenul pentru viitoarea livadă a fost pus la dispoziție de Primăria Comunei Homorod, Fundația Mihai Eminescu Trust va asigura uneltele necesare pentru plantare, puieții și va împrejmui zona cu un gard, iar Școala Gimnazială din Homorod va planta puieții, îi va îngriji în următorii 20 de ani și va monitoriza creșterea lor.
Lucrările de pregătire a terenului vor începe în cursul acestei săptămâni, iar activitatea de plantare va avea loc în săptămâna 10-14 noiembrie 2014.
Acţiunea face parte din activitățile proiectului „Agricultură durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea și valorificarea soiurilor de fructe”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, implementat de Fundația Mihai Eminescu Trust în parteneriat cu fundația elvețiană SAVE, având ca obiectiv conservarea și valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi și a practicilor agricole tradiționale ca activități durabile generatoare de venit pentru comunitățile rurale.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult