Braşov: Labirintul din lanul de porumb de la Drăguș se deschide oficial sâmbătă

73

labirint_dragusDe sărbătoarea Sfintei Marii, în 15 august, se deschide labirintul din lanul de porumb de la Drăguș. Acest labirint este unic în țară și se realizează deja din anul 2011 în zona cunoscută de localnici sub numele de ,,Drăgușel”.

Deschiderea labirintului din lanul de porumb face parte din Zilele Drăgușului, programate pentru intervalul 15-16 august. Sâmbătă, pe lângă inaugurarea labirintului, mai sunt programate concerte și o paradă a lipițanilor de la Herghelia Sâmbăta de Jos. Concertele încep după-amiaza la ora 18.00, când vor cânta Mihai Teacă, Adda, The Band și Direcția 5.

Apoi, duminică la Drăguș va fi refăcut obiceiul Buzduganului, începând cu ora 14.00, urmat la ora 16.00 de un program folcloric al cărui cap de afiș este Sebastian Stan. Obiceiul Buzduganului este unul laic-religios şi marchează încetarea unui ciclu agrar al anului. Pe vremuri, la sfârşitul secerişului, tinerii din sat organizau o petrecere pentru a sărbători încheierea muncilor agricole şi recoltele bogate. Din cele mai frumoase spice se făcea un Buzdugan, în formă de cruce dublă, care era împodobit cu beţe. Buzduganul era purtat până în sat, la casa stăpânului clăcii. De câţiva ani la sărbătoarea comunei este reînviat şi acest obicei străvechi. Drăguşul s-a clasat pe locul trei ca Sat cultural al României, după Jurilovca din judeţul Tulcea şi Cumpăna din judeţul Constanţa. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise