Brasov: La Augustin se naşte primul soi românesc de goji

62

gojissAclimatizat deja la condiţiile din România, varietatea se poate numi deja românească, iar dacă va fi şi certificată la noi, ea va deveni cu adevărat un soi românesc de goji, ci nu chinez, cum au fost seminţele de la care s-a pornit.

Adrian Nicolae este din Bucureşti şi acum trei ani a decis să înfiinţeze o plantaţie de goji certificată bio pe o suprafaţă de 2 hectare în localitatea Augustin din judeţul Braşov. Investitorul se arată optimist şi este convins că profitul obţinut din explotaţia sa agricolă îi va fi suficient pentru a-şi tripla suprafaţa cultivată. Mai mult, tot anul viitor, Adrian Nicolae intenţionează să omologheze un soi românesc de goji.
Plantaţia de goji din judeţul Braşov nu este cea mai mare din ţară şi nici singura în care plantele sunt crescute în regim ecologic. Totuşi, business-ul bucureşteanului a ajuns faimos mulţumită promovării intense pe care acesta şi-a făcut-o pe internet. „Despre goji şi ce reprezintă acest fruct, am auzit în urmă cu trei ani. Am început prin a mă informa tot mai mult despre ce înseamnă o eventuală cultură de goji pe internet, precum şi la producătorii cu experienţă ce gestionau deja plantaţii importante în România şi în alte ţări. Informaţiile erau puţine şi greu de adunat”, povesteşte cultivatorul de goji.

Seminţe aduse din China

Afacerea cu goji de la Braşov a pornit cu seminţe aduse din China, din care s-au obţinut 25.000 de plante sănătoase care au reprezentat baza plantaţiei de două hectare. „Lipsa informaţiilor despre aceasta plantă a dus la întârzieri în dezvoltarea ei în 2013. Anul acesta lucrăm sub supravegherea unor specialişti în domeniu şi pot sa zic că am fost feriţi de eventuale probleme, iar plantele s-au dezvoltat foarte frumos”, spune fermierul.
Pepiniera goji deţinută de Adrian Nicolae este autorizată şi se află în perioada de conversie bio, urmând a fi certificată ecologic în curând. „Pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de goji au fost folosite doar substanţe nutritive aprobate în cultura ecologică, iar anul acesta am produs peste 35.000 plante goji bio soiul Ninxia NQ1”, dezvăluie investitorul.

3.000 de arbuşti pe un hectar

În functie de intenţia de plantare, cultura intensivă sau semi-intensivă, numărul de plante folosit diferă. „Noi am folosit pe întreaga suprafaţă peste 6.000 arbuşti de goji”, explică bucureşteanul.
Planurile cultivatorului de goji sunt foarte ambiţioase pentru perioada următoare. „Pentru acest an, ne-am propus în primul rând dezvoltarea arbustului şi nu obţinerea unei producţii de fructe goji. Un arbust de goji mai viguros produce o cantitate mult mai mare de fructe în anii următori. În mod normal, în funcţie gradul de dezvoltare al arbustului de goji, după anul 3 de cultură, acesta poate produce peste 3-4 kg de fructe proaspete. Aceste informaţii sunt dobândite din corespondenţa cu deţinători vechi de plantaţii din Grecia şi Spania”, explică cultivatorul din Braşov.
Investitorul apreciază că în România există posibilitatea producerii unor culturi nepoluate, a unor fructe ecologice pe care să le exportăm în toate ţările europene. Fructele de goji sunt foarte apreciate de către specialiştii în nutriţie şi de către cei din medicină naturistă, acestea fiind bogate în vitamine şi antioxidanţi.

10 euro/kilogram – preţul mediu pentru goji

„Estimările noastre economice nu iau în calcul un preţ al unui kg de fruct proaspăt sub 10 euro/kg. Dacă cultura mai este şi certificată ecologic preţul poate creşte. Conform declaraţiilor unor fermieri din Grecia şi Spania, acolo preţul de vânzare al fructelor proaspete de goji bio este peste 20 euro/kg”, precizează Nicolae.
Investiţia sa în afacerea cu goji a atins până acum la 40.000 euro. „Aceste costuri pot fi diferite în funcţie de intenţia investitorului. Noi dorim să profităm din plin de peisajul ce înconjoară plantaţia construind în zonă câteva locuri de cazare şi relaxare pentru cei ce ne vizitează”, dezvăluie bucureşteanul strategia pentru dezvoltarea afacerii sale cu goji.

Extindere pe 6 hectare

Pentru perioada 2015-2016, cultivatorul de goji de la Braşov intenţionează să îşi extindă plantaţia până la şase hectare, dar şi să omologheze soiul de goji pe care îl foloseşte. Aclimatizat deja la condiţiile din România, varietatea se poate numi deja românească, iar dacă va fi şi certificată la noi, ea va deveni cu adevărat un soi românesc de goji, ci nu chinez, cum au fost seminţele de la care s-a pornit. Odată cu acest plan, Nicolae arată şi că pepiniera sa va fi extinsă. „Cred în viitorul acestui tip de afacere, iar fructele de goji sunt foarte căutate atât în ţară cât şi în străinătate, în condiţiile unei concurenţe minime şi a unei pieţe în continuă creştere. Se discută deja despre o formă de asociere a cultivatorilor de goji din România”, concluzionează bucureşteanul. (Sursa; Bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise