Brașov: Fraţii Căţean vor să facă un milion de euro din oierit, în 2014

cateansfsilFraţii Căţean, din localitatea braşoveană Rotbav, au reuşit să facă o adevărată afacere din oierit. Povestea lor a uimit o țară întreagă, atunci când a fost prezentată de un post de televiziune, exact de Ziua României.

Dincolo de poveste, numele celor trei frați s-a făcut auzit și în urmă cu câteva luni, când aceștia au participat la organizarea uni călătorii unice, ce amintește de vechea Transhumanță, pe care îl puteți urmări aici.

Ei îşi conduc ferma folosindu-se de tabletă şi de laptop, adaptând astfel traiul românilor de acum câteva secole la zilele moderne. Fraţii Căţean – Ionuţ, în vârstă de 23 ani, Silviu, 29 ani, şi George, 26 ani, şi-au trasat bine sarcinile. Ionuţ dresează caii, George a terminat ASE-ul, fiind economistul familiei, iar Silviu, medic veterinar de profesie, îngrijeşte animalele. Ionuţ Căţean are acum zece cai, iar cel mai scump costă peste 20.000 de euro. Mezinul familiei vrea să-şi reia studiile de anul viitor, pentru că după ce a început Facultatea de Educaţie Fizică, a abandonat-o pentru film. Anul trecut a jucat într-un film al lui Kevin Costner, iar cu banii câştigaţi din filmări şi cascadorii îşi întreţine şi extinde acum herghelia.

Business început cu 30 de oi şi o vacă

Businessul lor a început acum câţiva ani, cu 30 de oi şi o vacă, pe care mama lor le-a primit moştenire. Acum au peste 1.000 de oi şi o cifră de afaceri de aproape 600.000 de euro, iar pentru anul viitor şi-au propus să atingă milionul de euro.

Chiar dacă s-au apucat de creşterea animalelor de doar câţiva ani, tinerii se ghidează după tradiţie, provenind dintr-o familie de ciobani din zona Branului, veche de 300 de ani. Acest lucru i-a determinat ca după terminarea facultăţii, să se întoarcă în sat şi să facă bani din oierit. Îşi vând produsele în propriul magazin pe care îl au în Braşov şi care a fost deschis de părinţi în urmă cu câţiva ani. Lactatele se vând acum şi în cel mai mare hipermarket din Braşov, unde cu greu au reuşit să pătrundă.

În sat, la fermă, cei trei tineri dau de lucru unui număr de aproape 30 de oameni, pe care îi au angajaţi. (Sursa: bizbrasov.ro)