Brașov: Fermierii pot depune cereri pentru trei scheme de ajutor

10

oipasuneAPIA Braşov anunţă fermierii că în această perioadă pot depune cereri pentru trei tipuri de măsuri de sprijin finanţate de la bugetul naţional şi din bugetul Uniunii Europene.

Astfel, până în 15 noiembrie se pot depune cererile de sprijin în cadrul „Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine şi caprine din zonele defavorizate”. Plafonul maxim alocat, la nivel naţional, ajutorului financiar specific este de 6,711 milioane de euro, iar cuantumul maxim este de 6,5 euro/cap de animal. Până în prezent la APIA Braşov a fost înregistrat un număr de 150 cereri de sprijin pentru un efectiv de 14.500 de capete. În judeţul Braşov sunt 33 de oraşe şi comune incluse în „zona defavorizată”, conform prevederilor legale, doar fermierii din aceste zone putând accesa această măsură.

De asemenea, până în 29 noiembrie se depun cererile pentru ajutorul specific acordat pentru agricultura ecologică pentru anul 2013, iar termenul pentru emiterea documentului justificativ de confirmare a conversiei a fost prelungit până la 15 noiembrie 2013. În anul 2012 au fost depuse aproximativ 600 de solicitări, iar în acest an au fost înregistrate până acum doar trei solicitări.

În perioada 4 noiembrie – 13 decembrie se depun cererile de acord prealabil în vederea obţinerii ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul III din 2013 şi trimestrele I, II şi III din 2014.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă
(stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către APIA Braşov în termen de cel mult 20 de zile de la data depunerii cererii de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare.

Cererile de plată se depun până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea, însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate si utilizate aferente trimestrului respectiv precum şi de documentele fiscale de vânzare emise de furnizori pe numele beneficiarilor.

„Persoanele fizice au obligaţia ca în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil pentru finanţare să se autorizeze ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale. În caz de neprezentare în termen a certificatului de înregistrare, solicitantul este exclus de la schema de finanţare”, se arată într-un comunicat al Agenţiei. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise