22 ianuarie 2022 - 14:36

Brașov: Evenimentul „Focul lui Sumedru”

Serviciul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brașov din cadrul Centrul Cultural „Reduta” și Asociația ProȘirnea vă invită în 25 octombrie 2015, în localitatea Șirnea la „Focul lui Sumedru”.

În noaptea de 25 spre 26 octombrie a fiecărui an, se desfăşoară în localităţile din zona etnografică Bran, un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic.

În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate şi resturi vegetale, se adună întrega suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu’ lui Sumedru!”. Femeile împart covrigi, nuci şi mere. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile.

Sărbătoarea are de fapt o sorginte precreştină, iar focurile care se aprindeau erau pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în această perioadă. Focul are rol protector, prin foc trecând tinerii şi copii care aruncă cu tăciuni aprinşi.

Sfântul Dumitru, celebrat în data de 26 octombrie, este o divinitate pastorală, protector al păstorilor. Este vorba de „focul viu” al ciobanilor români, care purifică îndeosebi păstorii şi turmele.

Din program:

Ora 15:00 – Vecernia Sf. Dimitrie la Biserica Sf. Ioan Botezatorul din Șirnea;
Ora 16:30 – Șezătoare pe tema „Focul lui Sumedru. Legenda Branului și tradiții populare” la Muzeul Nicolae Frunteș;
Ora 18:00 – Recital de poezie „Focul lui Sumedru” în volumul Prescuria la Chilia Prescuriilor, în lectura autorului;
Ora 19:00 – Aprinderea focurilor și împărțirea darurilor pe Dealul Păltiniș;

Participă:
Grupul Noima – grup al căror membrii vor picta pe tema Focului Interior;
Ansamblul folcloric „Fluierașul”, coordonator prof. Silvia Tatu. (www.bizbrasov.ro)