28 septembrie 2021 - 09:44

Braşov: Brânzeturile fraților Cățean din Rotbav vor fi promovate în Madrid

catean_branzaBrânza produsă de frații Cățean din Rotbav va fi promovată weekendul viitor în Spania, cu ocazia Zilelor Porților Deschise ale Institutului Cultural Român din Madrid.
Ca și la edițiile anterioare, ICR Madrid invită publicul să descopere prin exerciții interactive elementele comune limbilor română și spaniolă, precum și avantajele studierii limbii române, în cadrul unei serii de mini-cursuri ce se va desfășura la sediul Goethe-Institut.
Noutatea acestui an o constituie colaborarea dintre ICR Madrid și Institutul Polonez de Cultură din Madrid, în jurul unui proiect care scoate în evidență similaritățile dintre culturile montane din Carpați, în special cele din Maramureș și sudul Poloniei. Aceste asemănări, care își au originea în cultura pastorală difuzată prin transhumanța ciobanilor valahi din secolele XV-XVI, pot fi observate nu doar în cultura lemnului, gastronomie, ci și în portul popular și accesorii.
Cu această ocazie vor fi organizate ateliere de zgardane maramureșene și expoziție documentară. La încheierea fiecărui atelier, participanții vor putea degusta patru tipuri de brânzeturi românești produse de Ferma Cățean, din comună Rotbav, și oscypek, brânză tradițională din sudul Poloniei. Fermă, condusă de frații George, Ionuț și Silviu Cățean, continuă o tradiție de 5 generații care este recompensată cu premii internaționale, cel mai recent fiind obținut la Bruxelles, în mai 2015, pentru calitatea superioară a brânzei de burduf pe care o produce. Familia Cățean a participat și la proiectul cu finanțare europeană Transhumanța 2013, refăcând drumul păstorilor valahi de acum jumătate de secol, din inima Transilvaniei până în sudul Poloniei. Brânzeturile Fermei Cățean vor reprezenta România în cadrul Târgului Gastronomic organizat la Goethe-Institut din Madrid cu ocazia „Porților deschise culturilor europene”. Alături de produsele românești, vizitatorii vor putea degusta produse din Germania, Slovenia și Finlanda. (Sursa: bizbrasov.ro)