3 decembrie 2021 - 02:17

Braşov: 166 de liceeni brașoveni fac practică prin proiectul „Elevul de azi, fermierul de mâine”

liceeniLiceenii de la Colegiul Țara Bârsei din localitatea Prejmer participă în perioada 27 aprilie — 3 iulie 2015 la sesiuni de practică organizate de Fundația World Vision România la ferma Agrovision și Pensiunea Elenă din satul Criț, județul Brașov, și pe site-ul www.fermierdeviitor.ro

„Elevul de azi, fermierul de mâine” este un proiect pilot care urmărește să echipeze tinerii din învățământul agricol cu abilități, cunoștinte și experiențe menite să-i stimuleze să urmeze studii de profil și să adopte meseriile studiate.

Contextul educațional și economic actual — restructurarea improprie a învățământul tehnic, nevoia stringentă de specialiști în domeniul agricol și Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene care disponibilizează fondurile necesare dezvoltării agriculturii — dau meseriei de fermier oportunitatea de a-și căpăta popularitatea pe care, în celealte țări europene, deja o deține.

Astfel, într-o primă etapă a proiectului, elevii Colegiului pentru Agricultură și Industrie Alimentară Țara Bârsei — singurul din țară care încă acoperă toate specializările agricole — au participat la sesiuni de consiliere individuală și de grup pentru a putea să ia decizii informate privitor la viitoarea carieră.

Începând de astăzi ei vor practica, timp de cinci zile pentru fiecare grupă de elevi, meseria studiată. Tinerii care studiază profilul ‘Veterinar’ vor petrece săptămâna aceasta la Ferma Agrovision din satul brașovean Criț — fermă demonstrativă administrată de World Vision România.

Liceenii de la specializarea Agroturism vor învăța secretele unei gazde primitoare la pensiunea Elenă din aceeași localitate, iar în săptămânile următoare li se vor alătura, cu rețete de preparate tradiționale, colegii de la clasa de Industrie alimentară.

Simultan, începând din 1 mai 2015, pe site-ul proiectului, va fi lansată aplicația web ‘Fermier de viitor’. Aplicația conține replici virtuale ale proceselor de lucru studiate în practică de elevi și urmărește să îi ajute să își completeze și consolideze cunoștințele dobândite într-o manieră familiar lor, dinamică și prietenoasă.

La finalul sesiunilor de practică online și offline, performanțele ‘fermierilor de viitor’ vor fi evaluate de către o comisie specializată, iar cei mai buni dintre elevi participanți la proiect vor primi premii în echipamente IT — laptopuri, tablete și telefoane mobile.

Rezultatele proiectului se vor regăsi într-un ghid de bune practici care destinat liceelor de profil din țară. Ne dorim ca modelul ‘fermier de viitor’ să contribuie la îmbunătățirea formării elevilor în domeniul agricol la nivel național și, implicit, la redresarea situației învățământului de profil.