Brânza românească, sufocată de importuri. Vine marfă inclusiv din SUA

branzeturiimp

Retailerii internaţionali din România aduc tot mai mult  brânzeturi din străinătate  pe care le produc, de altfel, şi procesatorii activi din țară. Importurile au ajuns să fie de patru ori mai mari decât exporturile, în timp ce pentru români a devenit mai profitabil să vândă lapte materie primă, decât brânză.

În primele şapte luni ale acestui an România a importat brânzeturi (brânză şi caş) de peste 4 ori mai mult decât a exportat. Găsim pe rafturile magazinelor produse din Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria sau Austria, iar, mai nou, şi produsele americane au început să îşi facă loc pe piaţă.

Din datele furnizate ECONOMICA.NET de către Ministerul Agriculturii, în perioada ianuarie-iulie 2013 (ultimele date disponibile – n.red) România a importat aproximativ 22.400 de tone de brânză şi caş, cu aproximativ 10% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Valoric este vorba despre aproximativ 66 de milioane de euro în 2013, faţă de 55,1 milioane de euro cu un an în urmă. Principalele ţări importate sunt Germania, Polonia, Ungaria,Bulgaria, Austria şi Danemarca, dar cumpărăm brânzeturi şi din Franţa, Grecia sau Olanda. “La importuri, avem pe de o parte specialităţile care se importă din Italia sau Belgia, iar pe de altă parte brânzeturile low cost, pe care le găsim prin pieţe şi sunt importate din Bulgaria. Din Polonia se aduce caşcaval şi telemea pentru zona de Nord a ţării, dar sunt şi importuri ale Lidl. De asemenea, mai sunt şi importuri realizate de Delaco (care este distribuitor de lactate), care vinde mult şi aduce din Polonia, Ungaria şi Germania”, a declarat  Dorin Cojocaru, director general al Asociaţiei Patronale Româna din Industria Laptelui (APRIL).

De anul trecut, brânzeturile ajung în ţara noastră şi de peste Ocean. Potrivit datelor USDA, în perioada ianuarie-august 2013 distribuitorii au adus din SUA în România brânzeturi în valoare de aproximativ 121 de mii de dolari, un record din 1970 încoace. “Cred că este vorba despre o nişă de piaţă. Valoarea nu este mare. Probabil se aduce pentru trupele NATO, pentru Ambasadă sau alţi cetăţeni americani din România. Pe rafturi nu am văzut. Ar fi ilogic şi nerentabil să imporţi din SUA”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dorin Cojocaru, Director general al Asociaţiei Patronale Româna din Industria Laptelui (APRIL).Retailerii mai aduc pentru mărcile proprii caşcavaluri din Germania, Ungaria şi Slovenia. “Mai este Sole Mizo România, care importă din Ungaria, Hochland care vinde în România brânză la cutie din metal produsă în Germania şi Olympus care face o parte din brânza la casoletă din plastic în Grecia”, a explicat Cojocaru sursa acestor importuri.

În perioada 2008-2011, ţara noastră nu a cumpărat niciun gram de brânză de la americani, primele importurile de peste Ocean fiind evidenţiate în statisticile USDA în 2012. Anul trecut, România a importat brânzeturi în valoare de 53.000 de dolari, iar în primele 8 luni valoarea a fost de 5 ori mai mică decât în perioada ianuarie-august 2013. (Mai multe pe esaracul.ro)

Citește și

Comentariile sunt închise