Botănoiu: Preţul cerealelor din România este concurat de grâul şi porumbul din Rusia şi Ucraina

34

CONFERINTA

La conferinţa “Mediafax Talks about Sustainable Agriculture“, organizata de Mediafax, impreuna cu Monsanto România, secretarul de stat Daniel Botănoiu a declarat că preţul cerealelor din România este concurat de grâul şi porumbul din Rusia şi Ucraina, care au agriculturi puternic subvenţionate.

“Tot ceea ce noi construim cu greu la nivelul fermelor poate fi şters cu buretele dacă piaţa nu funcţionează corect şi vă dau un exemplu: grâul şi porumbul din România au piaţă în bazinul Mării Negre. Noi nu putem să avem o abordare diferită cum pot avea cei de la Bursa de la Madrid, spre exemplu, pentru că acolo sunt nişte pieţe normale şi au reguli clare pentru toată lumea. Aici venim şi concurăm cu nişte reguli impuse şi pe care nu le-am acceptat. Altfel spus concurăm cu grâul şi porumbul din Rusia şi Ucraina care au agriculturi puternic subvenţionate”, a declarat secretarul de stat, care a precizat că în acest an preţul tonei de grâu este mai scăzut cu 60 de dolari faţă de 2012 în această zonă şi că fermierii din România sunt obligaţi să concureze chiar în aceste condiţii pentru a supravieţui.

Fermierii prezenţi la conferinţa “Mediafax Talks about Sustainable Agriculture” au susţinut că deşi în ultima vreme s-a tot vorbit despre un eventual profit ridicat pentru agricultorii români, ca urmare recoltelor obţinute în acest an, preţurile cerealelor sunt la jumătate faţă de anul trecut.

“Anul trecut grâul avea preţul de 1,2 lei pe kilogram, acum se vinde cu 0,6 lei. La porumb preţul era de 1,1 lei, acum este de 55 – 56 de bani. În felul acesta, chiar dacă s-au realizat producţii mai însemnate cantitativ, situaţia este mai proastă decât anul trecut“, a declarat Nicolae Sitaru, unul dintre fermierii prezenţi la conferinţă.

Secretarul de stat a mai spus că ministerul pe care îl reprezintă nu poate accepta intervenţia marilor companii pentru ca preţul cerealelor să rămână scăzut, în condiţiile în care acest preţ scăzut nu se va reflecta şi în preţul ajuns la consumator.

“Noi am fost şi suntem împotriva înţelegerilor care se fac pe sub masă cu privire la preţurile pe care le fac cei care au o capacitate mai bună de negociere decât o pot avea fermierii. Aici mă refer la companiile mari care îşi permit, datorită capacităţii lor de a negocia şi a capacităţilor financiare de a duce preţul în jos, iar acest preţ în jos nu se regăseşte şi la consumator, ceea ce nu este în regulă. Trebuie găsite soluţii pentru rezolvarea acestor deficienţe”, a mai spus Botănoiu.

Producţia de grâu şi secară din acest an totalizează 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani.

Faţă de anul trecut, producţia de grâu şi secară a crescut cu 37%. Suprafaţa cultivată a fost de 2 milioane de hectare, similară celei de anul trecut, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, faţă de 2.650 kg la hectar în 2012.

Guvernul vrea să modifice legislaţia agricolă pentru a stimula investiţiile în sectorul de irigaţii, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu, la Conferinţa “Mediafax Talks about Sustainable Agriculture”, care s-a desfăşurat, miercuri, în judeţul Brăila.

“Apa afectează şi limitează destul de mult nivelul producţiei în momentul de faţă. Suntem în faza de a modifica legislaţia pentru ca în felul acesta să venim cu mai multe investiţii în tot ceea ce înseamnă sectorul de irigare”, a declarat Daniel Botănoiu, care a adăugat că toate eforturile făcute până acum nu vor fi suficiente în situaţia în care investiţiile vor rămâne la nivelul actual.

“Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece pentru că numai anumite investiţii, cum ar fi Siret-Bărăgan, pot rezolva această nenorocire”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.

De asemenea, Daniel Botănoiu a afirmat că trebuie să fie pregătite tehnologii noi şi să fie folosite seminţe de foarte bună calitate, “pentru a elimina riscurile”.

“Acum 15 ani discutam despre schimbările climatice, acum discutăm despre incidenţe foarte mari asupra producţiei agricole. În acest caz, trebuie să ne pregătim cu tehnologii noi, cu investiţii foarte serioase şi trebuie să folosim seminţe de foarte bună calitate, pentru a elimina riscurile“, a precizat Daniel Botănoiu, cerând fermierilor să se organizeze în asocieri solide pentru a putea face investiţii serioase şi care să fie cu adevărat eficiente.

Agenţia de presă Mediafax a organizat conferinţa Mediafax Talks about Sustainable Agriculture, in date de 21 august 2013, în localitatea Tudor Vladimirescu, judeţul Brăila.

În cadrul conferinţei au luat cuvântul Daniel BOTĂNOIU – Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Ruraleş Daniela MILITARU – Director Executiv, APIA Brăila; Cosmin CHIOREANU –Director General Monsanto; Sucheta Sharma – Economic Officer, US Embassy; Ioan MORARU – Director General Producere si Procesare Seninte Monsanto;  Eugen DIACONU – Director Producere Seminte Monsanto; Gheorghe ŢUŢUIANU, fermier din jud. Călăraşi; Nicoale SITARU, fermier din jud. Ialomiţa; Vasile DOGĂRESCU, fermier din jud. Brăila; Marcel CUCU, fermier din jud. Brăila.

Tema principală de dscuţie a fost evoluţia unei agriculturi durabile în România. Alte teme care dezbătute în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Sustainable Agriculture au fost: dezvoltarea agriculturii durabile în lume şi stadiul României privind agricultura durabilă, măsurile pe care le are Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru o agricultura sustenabilă în România şi pentru sprijinirea agricultorilor, abordarea şi dezvoltarea agriculturii durabile prin maximizarea potenţialului seminţelor şi aplicarea bunelor practici agricole, obţinerea rezultatelor cât mai bune în agricultură pentru a furniza hrana necesară populaţiei aflate în creştere, aportul agriculturii în economia românească şi rolul Monsanto în susţinerea dezvoltării acestui sector, propuneri şi sugestii ale fermierilor români, dar şi folosirea seminţelor de porumb de calitate superioară pentru creşterea eficienţei producţiei, minimizarea impactului agriculturii asupra mediului şi protejarea recoltelor.

Conferinţa a fost moderată moderată de Lucian Mîndruţă, Creative Marketing Manager, Mediafax Group.

Sursa: Mediafax

Citește și

Cmentariile sunt închise