Botănoiu (MADR): România poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei

22

daniel-botanoiuRomânia poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei pentru că are cantitatea cea mai mică de azot utilizată la hectar, aceasta fiind de peste 20 de ori mai mică decât în Olanda, a declarat, sâmbătă, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, la Festivalul ECO organizat la Muzeul Satului din Capitală, citat de AGERPRES. 

„Investiţiile foarte bine dirijate în sector, cu urmărirea efectelor şi cu corectarea lor în timp, ne va permite să fim, şi aş spune, nu grânarul Europei, ci furnizorul de produse eco al Europei, pentru că avem cantitatea cea mai mică de azot utilizată la hectar. Noi discutăm de 30 kilograme la hectar în agricultura mare, în condiţiile în care în Olanda sunt 600 kg/ha. Faceţi raportul şi o să constataţi de ce fiecare străin care vine în România vorbeşte frumos, mănâncă sănătos, se îndrăgosteşte de aceste produse şi spune: ‘România este minunată’, a spus Botănoiu.

În opinia acestuia, 85% din tot sectorul agricol din România înseamnă agricultură „aproape de maxim din punct de vedere al calităţii”.

„Agricultorii români sunt selectivi şi niciodată nu o să vedeţi că vor folosi în exces unul sau altul dintre produsele chimice de sinteză. Agricultura eco este un sector care va avea o creştere, este unul de perspectivă. Agricultorii au început să îşi integreze şi diversifice producţia, au început să nu mai vândă miere în vrac şi grâu ca materie primă şi să vândă mai mult produse procesate, să adauge valoare”, a subliniat secretarul de stat în MADR.

Acesta a precizat că exporturile din agricultura ecologică au ajuns anul trecut la 60 de milioane de euro, de la 1,5 milioane de euro în 2010, însă exporturile s-au bazat mai mult pe materie primă.
„Dacă în 2010, când agricultura ecologică a început să se manifeste aveam exporturi de 1,5 milioane de euro, azi am ajuns la 60 de milioane de euro, dar din păcate acest export se referă numai la materie primă. În viitorul PNDR am prevăzut însă instrumente care să integreze producţia şi să adăugăm valoare pe fiecare produs în parte. Ne bucură şi că de la 3.000 de operatori în sistem acum avem 15.000, dar şi că am ajuns de la 3.000 hectare la 30.000 hectare cultivate eco. (…) Cred însă că mai avem multe de făcut în ceea ce priveşte îmbunătăţirea acestui mediu, a măsurilor de susţinere ca să avem o agricultură ecologică competitivă, să avem astfel de produse în special pe piaţa românească şi pe urmă pe piaţa europeană şi internaţională. Dacă vom avea aceste lucruri cu valoare adăugată mare şi noi vom fi mai bogaţi şi vom da subvenţii mai puţine”, a menţionat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Citește și

Cmentariile sunt închise