Bostană pe fonduri europene

Lubenița, venerată la Bruxelles. UE îi obligă pe fermierii din Bărăgan să cultive pepeni.
pepenoaica
Se știe că oriunde în lume există o problemă cu forța de muncă în agricultură. Un studiu făcut la nivel global arată că media de vârstă a celor care lucrează în mediul agricol este de 60 de ani. Din acest motiv, Uniunea Europeană alocă fonduri europene tinerilor fermieri ce își doresc să se dezvolte sănătos, indiferent de suprafața agricolă pe care o lucrează.
George Truscanu locuiește în comuna Dor Mărunt, din județul Călărași. A făcut liceul la Lehliu Gară, iar acum este student la Universitatea de Știința Agronomice și Medicină Veterinară din București. Nu s-a înscris la facultate doar pentru că asta e mersul vieții. Își dorește să lucreze în agricultură, să performeze și nu așteaptă ca anii studenției să se scurgă pentru a profesa.
A intrat serios în pâine, iar de curând a reușit să aplice pentru un proiect ce îi poate asigura o finanțare de până la 50.000 de euro. “Din păcate, în județul Călărași nu se înghesuie foarte multă lume ca să obțină astfel de fonduri. Eu am aplicat pentru că îmi doresc să fac agricultură într-un mod cât mai serios. Am 13 hectare ale mele și am mai luat încă 9 în arendă. Până acum am lucrat această suprafață cu un tractor vechi, un U650. Sper să obțin finanțarea și să îmi cumpăr unul nou, de 115 cai putere, așa cum visez de multă vreme”, spune Truscanu, care nu este deloc speriat de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a pune mână pe banii europeni. “Ai nevoie de studii medii, de o calificare în agricultură, pe care o poți obține și de la direcția județeană agricolă, să nu ai mai mult de 40 de ani și să respecți planul de culturi pe care ei ți-l dau. De asemenea, nu trebuie să ai datorii la bugetul de stat. Este obligatoriu să lucrezi totul având o întreprindere individuala”.
A reușit să își mărească suprafața de teren pe care o lucrează oferindu-le bătrânilor din comuna câteva avantaje importante. “M-am adresat bătrânilor care nu mai pot lucra deloc terenurile pe care le au. Le-am oferit mai multe produse decât restul agricultorilor din comună. În plus, eu le-am dus recolta acasă, nu i-am chemat să și-o ia singuri”.
Dor Mărunt este o comună din Bărăgan, acolo unde se cultivă foarte multe cereale. Pentru a pune mână pe banii europene, a fost obligat să diversifice culturile. “Pe lângă porumb, grâu, floarea soarelui și lucernă, așa cum are toată lumea din sudul țării, mi-au mai cerut să pun și legume. Așa am ajuns să înființez o cultură de două hectare numai cu pepeni. Mai am încă două hectare cu mazăre. Am făcut așa cum mi-au spus și recunosc ca nu îmi pare rău. Mi-am scos cheltuiala, chiar dacă I-am semănat mai târziu decât ar fi trebuit. Am avut probleme cu dăunătorii pentru că aveam culturi de porumb în apropiere, dar până la urmă am scăpat de ei”, mărturisește George Truscanu.
A vândut pepenii unui comerciant cu prețul de 0,4 lei pe kilogram și e mulțumit. “Prima tranșă pe care o voi încasa este de 37.500 de euro. În primii doi ani, eu trebuie să am încasări care să însumeze minimum 20% din această sumă. Nu îmi fac griji. Doar din floarea soarelui voi scoate acești bani. Dorința mea este ca peste patru ani să aplic pentru un nou proiect, pentru modernizare”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole