Boala Limbii albastre, descoperită în 10 exploatații non-comerciale din județul Botoșani

15

vaci_lapte+iANSVSA a anunţat că în data de 04 septembrie 2015, în România, au fost diagnosticată ‘Boala limbii albastre'(Bluetongue), în județul Botoșani, în trei exploatații din localitatea Boboluști, în apropiere de râul Prut și de granița cu Republica Moldova. Suspiciunea data din 24.08.2015 când, după examinarea unor bovine dintr-o gospodărie, medicul veterinar de libera practică a constatat leziuni bucale, mamare și podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre și a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Botoșani.

În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre (Bluetongue).

Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a recoltat eșantioane și din alte gospodării care dețin bovine deoarece prezentau semne clinice similare, cu intensități și localizări diferite.

În data de 04.09.2015, o delegație formată din reprezentanți ai ANSVSA și ai Laboratorului Național de Referință s-a deplasat la DSVSA Botoșani pentru investigații suplimentare.

Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii Bolii limbii albastre, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Național de Referință, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA). Probele analizate în cadrul IDSA, în data de 04.09.2015, au confirmat prezența virusului Boala limbii albastre, iar în data de 07.09.2015, s-a identificat serotipul 4 care a circulat și anul trecut pe teritoriul României.

În jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 km, fiind interzisă ieșirea rumegătoarelor cu excepția animalelor destinate abatorizării.

Măsurile dispuse pentru controlul bolii sunt cele prevăzute de legislația specifică în vigoare, respectiv Directiva CE 75/2000 a Consiliului de stabilire a dispozițiilor specifice privind măsurile de combatere și de eradicare a febrei catarale ovine și Regulamentul CE 1266/2007 al Comisiei referitor la normele de punere în aplicare a Directivei 2000/75/CE a Consiliului în ceea ce privește combaterea, monitorizarea, supravegherea febrei catarale ovine, precum și restricțiile privind deplasările unor animale din specii receptive la aceasta, cum ar fi:

— punerea sub supraveghere oficială a exploatațiilor infectate;

— impunerea de restricții de mișcare;

— inventarul tuturor animalelor susceptibile;

— stabilirea zonelor de restricție;

— examinări clinice în exploatațiile cu animale susceptibile;

— recomandări privind distrugerea biotopurilor favorabile pentru culicoizi și aplicarea de tratamente cu insecticide;

— supravegherea animalelor prin teste serologice și virusologice;

— supravegherea entomologică;

— controlul mișcărilor de rumegătoare în conformitate cu prevederile Reg. (CE) 1266/2007 și ale legislației naționale.

Pe întreg teritoriul României se aplică un program de monitorizare serologică lunară, din luna aprilie până în luna noiembrie.

Ulterior, au mai fost identificate și alte animale infectate, până la această dată boala fiind confirmată la 10 bovine, în 4 focare, din aceeași localitate (Bobulești).

ANSVSA a notificat Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene, dar și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), despre prezența virusului pe teritoriul României.

Citește și

Cmentariile sunt închise