”Boala limbii albastre’ a fost confirmată la 18 bovine din județul Botoșani; nu a fost înregistrată nicio mortalitate

18

vaca„Boala limbii albastre” (Bluetongue) a fost confirmată până în prezent la 18 bovine, în 18 exploatații din trei localități botoșănene, însă nu a fost înregistrată nicio mortalitate, potrivit unui comunicat remis, miercuri, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„Până la această dată boala a fost confirmată la 18 bovine, din 18 exploatații, după cum urmează: în localitatea Bobulești 12 bovine din 12 exploatații non-comerciale; în localitatea Badiuți 4 bovine din 4 exploatații non-comerciale; în localitatea Ștefănești 2 bovine din 2 exploatații non-comerciale”, se arată în datele Autorității.

Potrivit sursei citate, cele 18 bovine infectate și-au revenit în urma aplicării unui tratament simptomatic, nefiind înregistrată nicio mortalitate.

ANSVSA precizează că în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, fiind interzisă ieșirea rumegătoarelor cu excepția animalelor destinate abatorizării.

La această dată nu mai este notificată oficial nicio suspiciune clinică de ‘Boala limbii albastre'(Bluetongue) pe teritoriul României.

În data de 4 septembrie 2015, în România, a fost diagnosticată ‘Boala limbii albastre'(Bluetongue), în județul Botoșani, în localitatea Bobulești, în apropiere de râul Prut și de granița cu Republica Moldova. Ulterior, au mai fost identificate animale infectate și în alte două localități din aceeași comună, respectiv Bădiuți și Ștefănești.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorită restricțiilor aplicate mișcării animalelor.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele domestice și sălbatice, de cele mai multe ori oi, dar și vite și capre, și are caracter sezonier.

Mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, procentul de îmbolnăvire putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv. Virusul este transmis de unele insecte hematofage, chiar și pe distanțe mari, iar prevenirea bolii se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge aceste insecte care transmit boala.

Potrivit ANSVSA, proprietarii de animale au obligația să anunțe imediat medicul veterinar de apariția unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

DSVSA județene au organizat întâlniri de informare și instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale crescătorilor de bovine și ovine, cu reprezentanți ai firmelor de transport animale, pentru a preveni răspândirea acestei boli. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise