„Ne-au blocat subvenția”, se plânge o fermieră după teledetecție. „Au fost dosare cu erori”, răspunde șeful APIA (exclusiv)

Patru soiuri diferite de grâu, o singură solă de 80 de hectare, rezultate diferite la teledetecție!

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fermiera Nina Gheorghiță recunoaște că a avut probleme la teledetecție. Doar inspirația sa, expertiza și jocul dur față de APIA locală au făcut ca ferma pe care ea și soțul ei o gestionează să nu piardă subvenția.

Și cazul ei nu este singurul. Ea explică faptul că și alți agricultori s-au „împiedicat” de teledetecție, mai exact de interpretarea unor „hărți pe culori”.

„În anul în care eu am avut această eroare a mai pățit-o și un vecin de-al meu, dar el a acceptat să fie penalizat, mergând pe ideea ca nu te poți pune cu APIA!”, a mărturisit Nina Gheorghiță de la Triagroexim SRL.

Ce i s-a întâmplat exact Ninei Gheorghiță, explică domnia sa în postarea de pe Facebook: „Am pățit-o și noi, într-un an. Într-o solă de aproape 80 de hectare, toată declarată cu grâu, am avut 20 de hectare cu grâu sămânță, patru soiuri. Exact pentru aceste 20 de hectare s-a spus ca nu sunt cultivate cu grâu.

„Cred că ne-au blocat subvenția, pe toată ferma, aproape opt luni. Am făcut contestație. Am solicitat încă o dată să se mai uite pe hărți. Răspunsul a fost același – n-am avut grâu pe suprafața loturilor semincere. Nouă nu ne-au spus ce-am fi avut, dacă nu era grâu. Norocul nostru a fost că exact pe amplasamentul unde spuneau că n-am avut grâu, noi aveam actele de inspecție în câmp de la Inspectoratul de semințe și de la fitosanitar și am amenințat cu instanța (că asta este, altfel nu se poate în România!!!), dacă APIA Brăila ne va penaliza. Așa că ne-am primit subvenția în cele din urmă.

„M-am întrebat mereu câți au mai trecut printr-o astfel de situație și au fost nedreptățiți. Dacă nu am fi avut acte de inspecție în câmp și erau doar patru soiuri în testare, în fermă, pentru a vedea cum se comportă, ce-am fi făcut? Înțeleg că, la teledetecție, sunt interpretate niște hărți pe culori. Cum în parcela noastră de grâu erau cinci culori, că soiurile aveau nuanțe de verde diferite, au luat că sola nu e cultivată cu aceeași cultură. Chiar nu-mi dau seama cum interpretează. Acest serviciu de teledetecție nu-l face APIA, ci o firmă privată. Ar trebui totuși să se sesizeze autoritățile și să vadă ce se întâmplă de softul da atâtea erori”, a scris fermiera pe Facebook.

„Imaginile nu au fost concludente”

Într-un răspuns acordat în exclusivitate pentru Agro TV de Adrian Pintea, directorul general al APIA, acesta recunoaște că situația în care s-a aflat și ferma Ninei Gheorghiță, cea a erorii generate la teledetecție, a fost generată de imaginile neconcludente, interpretate de prestatorul de servicii.

Deja, spune Pintea, până marți, 23 februarie 2021, au fost rezolvate dosare cu probleme asemănătoare și au fost plătite 1,6 milioane euro.

„Sunt un lot de 300-350 de fermieri care nu și-au primit încă banii. Vorbim de cei care au fost la teledetecție. Au fost unele dosare cu erori. Imaginile nu au fost concludente. Astfel, decât să dăm drumul dosarelor mai departe pe circuitul de lucru și să fie contestații, le-am observat și noi că sunt cu erori și le-am trimis le interpretare, la prestator. Decât să fie sancționat, mai bine fermierul așteaptă două-trei săptămâni și va primi banii.

Toate aceste erori au fost rezolvate. Noi le-am primit de la prestator vineri și sâmbătă. Sunt deja introduse în aplicație, la interpretare. Astăzi (n.r. – 23 februarie 2021), până la ora 12, aveam deja dați 1,6 milioane de euro. Aici intră strict fermierii care au fost la interpretare. Săptămâna aceasta vreau să plece toți fermierii care pot fi autorizați la plată, care sunt eligibili, să fie încheiați și să rămână doar ANT-ul și sectorul vegetal pentru că, din data de 1 martie, începem depunerea cererilor”, a declarat pentru Agro TV, Adrian Pintea.

Fermierii spun că trebuie modificate în contabilitate aceste probleme apărute. „Una ai declarat și alta ai constatat”, a scris Nina Gheorghiță pe Facebook. Domnia sa nu a mai putut însă modifica nimic în contabilitate, în condițiile în care a recoltat în luna iulie, iar rezultatele de la teledetecție au sosit în noiembrie.

Începând cu campania anului de cerere 2017 a fost implementată utilizarea a două foto-interpretări CAPI în cadrul fluxului procedural al controlului prin teledetecție.

Verificările realizate au un impact deosebit în asigurarea unui sistem de administrare și control, care să permită garantarea unei bune gestiuni financiare a cererilor pentru schemele de sprijin pe suprafață.

Posibilităţile de utilizare a controlului prin teledetecţie (CwRS)

Baza metodologică a controlului prin teledetecție se referă la verificarea parcelelor solicitate în cererile de sprijin pe cât posibil de la birou, prin foto-interpretare CAPI și digitizare realizată de prestatorul serviciilor de control prin teledetecție pe imaginea satelitară a limitelor identificate de fermieri în IPA online, utilizând imaginile disponibile din anul curent.

Potrivit documentului „Controlul prin teledetecție, Addendum național – 2020”, rezultatul primar al acestor verificări este un rezultat al controlului (diagnostic) la nivelul parcelei.

„Rezultatele pe parcelă vor fi apoi agregate pentru a rezulta un diagnostic la nivelul grupei de culturi şi la nivel de dosar. În procesul de foto-interpretare, ce are în vedere identificarea și digitizarea parcelelor realizată de fermieri în IPA –online, se determină suprafaţa fiecărei parcele ținând cont de limitele parcelelor din care au fost excluse suprafețele neeligibile intersectate cu schițele realizate de fermieri.

Ca regulă generală, urmare a CwRS, se vor livra rezultate privind măsurătorile pentru toate schemele accesate de fermier (suprafața observată pe grup de plată) și utilizarea terenului (codul culturii observate), iar controlul măsurilor specifice/condițiilor minime/angajamentelor, standardelor de eco-condiționalitate, se vor realiza prin metoda clasică de control la fața locului, de către inspectorii APIA”, se mai scrie în Addendum.

Ca suport pentru interpretarea vizuală a imaginilor satelitare, prestatorul va desfășura o cercetare pe teren în vederea stabilirii unui eșantion de culturi pentru zonele în care se va realiza CwRS.

De asemenea, APIA își va realiza propria bază de date care trebuie să cuprindă toate tipurile de culturi existente într-o zona de control, în conformitate cu procedura de colectare a punctelor eșantioanelor de culturi aferentă anului de cerere 2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole