Blocaj pe piața de legume și fructe din România, din cauza conflictului dintre Rusia și UE

20

legumeLiderii SC Hortifruct SRL se plâng că a apărut  un  blocaj pe piaţa de legume şi fructe din România, din cauza conflictului dintre Federaţia Rusă şi ţările Uniunii Europene.

Potrivit acestora, producătorii români de legume-fructe sunt in imposibilitatea de a mai valorifica producţia anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate iniţial pieţei ruseşti şi care, în urma embargoului impus de Federaţia Rusă ţărilor membre UE, au luat calea pieţei româneşti blocând astfel comerţul intern şi intracomunitar pentru operatorii români.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat săptămâna trecută,  că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013.

Acesta nu a exclus însă posibilele efecte care ar putea apărea, în timp, pe piaţa internă din cauza unui aflux mare de produse provenite din ţările care exportă masiv în Rusia

El consideră că la nivelul UE trebuie o acţiune unitară şi ‘cât mai rapidă’, astfel încât să poată fi asigurată producătorilor o competiţie corectă.

Rusia a decretat joi o ‘interdicţie totală’ a majorităţii produselor alimentare provenite din ţările Uniunii Europene şi din SUA, în replică la sancţiunile occidentale adoptate împotriva Moscovei. Această interdicţie vizează carnea de vită, de porc şi de pui, peştele, brânza, laptele, legumele şi fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a interzis pentru un an importurile de produse agricole şi alimentare din ţările care au impus sancţiuni Rusiei. (Sursa: AGERPRES )

Citește și

Cmentariile sunt închise