Blocaj la AFIR! Sunt în PERICOL fondurile europene pentru fermieri

AFIR

Funcționarii din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sunt încărcați până peste cap de proiectele pentru accesarea fondurilor europene depuse în ultimele luni. Acest lucru ar putea provoca un adevărat blocaj în sistem, care va avea repercusiuni grave în finanțările fermierilor.

Începând din luna iulie și până în prezent, AFIR a deschis nu mai puțin de 14 linii de finanțare, în valoare totală de peste 3 miliarde de euro. Multe dintre aceste lunii de finanțare au avut parte de mii de proiecte depuse, în unele cazuri fiind depuse de trei sau patru ori mai multe proiecte decât bugetele disponibile. Astfel, funcționarii AFIR se văd nevoiți să le ia la rând, să facă verificările de rigoare, atât în privința documentației, cât și vizitele pe teren, și să decidă care sunt proiectele care vor fi finanțare.

Toate aceste lucruri necesită timp, însă tocmai din acest motiv există un risc major, pentru că România trebuie să finalizeze implementarea tuturor acestor proiecte până în 2025, avertizează specialiștii.

Realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat această problemă în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, cu consultanții Florin Ciobanu și Marian Vișu-Iliescu.

”În grupurile de lucru care pregăteau ghidurile în acest an, eu și alți colegi am discutat cu cei din Autoritatea de Management și am tras un semnal de alarmă, în sensul că dacă deschidem liniile de finanțare spre sfârșitul anului, nu vom atrage niciun euro, iar AFIR-ul se va bloca. Vedem cu toții câte mii de proiecte sunt depuse la această oră. Am întrebat la OJFIR Olt și mi-au spus că sunt șase evaluatori, iar fiecare dintre ei trebuie să merge pe teren să verifice sute de proiecte.

Evaluarea poate să dureze trei, șase, nouă luni de zile, nu se știe exact. Este un volum de muncă extraordinar pentru colegii de la AFIR. Sigur vom avea un dialog mai coerent acum cu Ministerul Agriculturii, să venim cu soluții gen vizita în teren care nu ar mai trebui făcută iarna, pentru că nici fermierii nu mai au ce arăta, nici evaluatorii nu mai au ce să vadă. Avem documente doveditoare că am vândut producția, la APIA este declarată suprafața, de la Primărie putem veni cu documente. Dacă se dorește la nivel de decidenți politici, s-ar mai găsi câteva soluții pentru simplificarea evaluării proiectelor, pentru că este un volum extraordinar de mare. Îi înțelegem pe colegii de la AFIR că nu fac față și vom aștepta luni de zile să vedem un raport de selecție”, a precizat consultantul Florin Ciobanu pentru AGRO TV.

Aceste întârzieri ale evaluării proiectelor ar putea conduce și la mari probleme în implementarea proiectelor, avertizează consultantul Marian Vișu-Iliescu. Aceste proiecte finanțate din măsurile deschise anul acesta vor trebui să fie implementate complet până la sfârșitul anului 2025, astfel că s-ar putea să ajungem în situația în care unii fermieri nu vor putea să realizeze toate investițiile și vor fi nevoiți să dea banii înapoi.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture