Bistriţa-Năsăud: Pomicultorii aşteaptă noul PNDR

14

livada_mereJudeţul Bistriţa-Năsăud este cunoscut pentru merele care se produc aici, cu atât mai mult cu cât la Bistriţa există şi o staţiune de cercetare ştiinţifică în domeniu, specializată în ameliorarea soiurilor de mere. Numai că pomicultura de astăzi nu mai este în acest judeţ ce a fost odată, adică înainte de 1989, iar cifrele vorbesc de la sine.

Se estimează că în Bistriţa-Năsăud mai există cca 3 365 ha de livezi, faţă de 20 000 ha înainte de 1989, numai că dintre acestea doar în jur de 1 000 ha sunt cultivate în mod ştiinţific.

Aurel Onigaş, administratorul  celui mai mare producător de mere din judeţ spune că în ultimii ani există semne de revigorare a pomiculturii de aici:

“Toată lumea  este pregătită pentru apariţia noului ghid pe PNDR pentru, impropriu spus, reconversia plantaţiilor, dar sub denumirea aceasta este cunoscut, astfel că se vor putea depune proiecte pentru refacerea livezilor. Există şi acum livezi tinere, moderne, avem şi noi la societate, au şi alţii, aşa că putem spune că a început revirimentul pomiculturii la noi”, a declarat  Aurel Onigaș.

Merele produse în Bistriţa-Năsăud sunt comercializate exclusiv pe piaţa internă, tocmai pentru că ele provin din livezi îmbătrânite. (Integral pe radiocluj.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise