Bistriţa-Năsăud: Cursuri de formare profesională pentru persoanele din mediul rural

22

turism_ruralMai sunt doar 3 luni în care persoanele din mediul rural care nu au un loc de muncă/ nu înregistrează venituri (în mod special persoanele casnice), pot beneficia gratuit de: participare subvenționată la cursuri de formare profesională, certificarea competențelor, orientare profesională, dezvoltarea abilităților personale și a încrederii în sine, consultanță privind inițierea și dezvoltarea unei activități economice independente în mediul rural.

Serviciile sunt furnizate de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectului ARO — Acces Rapid la Inovare, după cum se arată într-un comunicat de presă.

Activitățile preconizate pentru perioada următoare sunt: cursul de inițiere Asistent Manager în zona Șieu Măgheruș — Șintereag și certificare de competențe pentru meseriile: dulgher-tâmplar-parchetar și lucrător comercial.

„Satul românesc merită să-și recapete mândria, integritatea și vitalitatea, iar resursele și valorile mediului rural trebuie să fie valorificate înainte de a fi pierdute pentru totdeauna. Aceasta este ideea care stă la baza proiectului ‘ARO — Acces Rapid la Ocupare’, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 — 2013”, se arată în documentul citat.

Proiectul urmărește sprijinirea dezvoltării profesionale și antreprenoriale a persoanelor din mediul rural, în vederea creșterii gradului de ocupare și implicare a acestora în activități economice independente.

Persoanele selectate beneficiază de servicii integrate, personalizate și inovatoare, de consiliere, formare profesională, certificarea competențelor, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă sau pentru inițierea unei afaceri.

Cursul de inițiere ‘Asistent manager’ are o durată de 64 de ore și se adresează persoanelor cu studii medii. Următoarea serie de curs din cadrul proiectului se va desfășura în zona Șieu Măgheruș — Șintereag, la sfârșitul lunii iulie 2015. Numărul de locuri este limitat, iar înscrierile se realizează pe principiul ‘Primul venit, primul servit’. Cursul este autorizat în conformitate cu legislația națională privind formarea profesională a adulților, iar la finalizarea acestor absolvenții primesc certificate cu recunoaștere națională.

Certificarea competențelor este un proces de scurtă durată, de evaluare a cunoștințelor și competențelor aferente unei meserii, dobândite de o persoană în diverse contexte, și judecarea lor în raport cu cerințele standardului ocupațional/ standardului de pregătire profesională, în vederea atribuirii certificatului de competentă.

Meseriile pentru care Cameră de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud organizează selecție în momentul de față, în vederea certificării de competențe, sunt: dulgher-tâmplar-parchetar și lucrător comercial.

Proiectul ARO — Acces Rapid la Ocupare este implementat de un consorțiu format din: Academia Română — Filiala Cluj-Napoca — solicitant, CCI BN, AJOFM CLUJ, RSC Consulting SRL, ADCU și AFACOV. Activitățile proiectului se desfășoară, cu preponderență, în mediul rural, fiind destinate persoanelor care se ocupă cu agricultură în gospodăria proprie, persoanelor în căutarea unui loc de muncă sau casnice care au domiciliul în mediul rural.

Contact: Elena-Maria Bărbos — Coordonator Proiect Partener, e-mail: aro@cciabn.ro

Citește și

Cmentariile sunt închise