BILANŢ: 2012 – un an agricol prost, dar cu cele mai mari subvenţii din ultimii 23 de ani

Gerul şi viscolul din ianuarie- februarie, apoi, seceta din vară, care s-a prelungit până toamna târziu, au afectat grav toate recoltele, anul 2012 fiind unul prost pentru agricultură.Pe de altă parte însă, în 2012, agricultorii au primit cele mai mari subvenţii din ultimii 23 de ani.  Vremea nefavorabilă din 2012 a dijmuit serios producţia agricolă.

Cele mai afectate au fost culturile vegetale (grîu, porumb, floarea soarelui atc), unde s-au înregistrat pierderi cuprinse între 20 şi 40 la sută. La rapiţă, au existat situaţii în care pierderile au fost şi de peste 80 la sută.

Dar, marii cultivatori de cereale şi-au recuperat o parte din pierderi datorită preţului ridicat al grâului şi al porumbului pe piaşa mondială. Seceta afectând şi păşunile, precum şi furajele, a avut mult de suferit şi zootehnia. În special micii fermieri (aşa-zisele ”ferme de subzistenţă”, adică, gospodăriile individuale) au avut mari probleme cu asigurarea furajelor, mulţi fiind nevoiţi să-şi vândă sau chiar să-şi sacrifice animalele.

Poate şi pentru că 2012 a fost un an electoral, agricultorii (ei asigură cele mai multe voturi, atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare) au primit foarte multe subvenţii, unele chiar în avans. Simpla enumerare a acestora necesită oarece efort.