Benzina scumpeşte mâncarea

47

Creşterea cu circa două procente a tarifului benzinei şi scăderea leului vor majora preţurile la raft cu peste 5% la unele produse.
S-a scumpit benzina, s-a scumpit şi euro, ceea ce majorează inevitabil preţul alimentelor la raft.
Numai în ultima lună, Petrom a majorat tarifele la pompă cu două procente, ceea ce pentru producătorii şi comercianţii autohtoni se traduce printr-o scumpire proporţională a costului cu transportul. Iar ceilalţi benzinari urmează trendul.


“Vom vedea destul de repede, în circa o lună, majorarea reflectată în preţurile la produse agricole. Când va fi trecută în exerciţiul contabil vom şti mai bine despre ce impact e vorba”, a spus Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, Rompan.
Şi ex-preşedintele patronatului cărnii de porc, Gheorghe Caruz, spune că urmează scumpiri la alimente.
“Orice creştere de preţ la bezină, furaje, se transferă în cele din urmă în preţuri. Mai întâi, toţi producătorii încearcă să internalizeze aceste modificări, dar când trec dincolo de limita suportabilităţii le transferă în preţuri, însă încearcă să nu sufoce cererea”, a spus acesta.
Scumpiri mari la importuri
Dacă benzina pune presiune pe preţurile producătorilor locali, scăderea leului creşte tarifele de import. Produsele din UE, în special din ţările din zona euro, deţin cea mai mare pondere în consum.
Dacă acum o lună un euro era 4,3514 lei, acum moneda a ajuns la 4,4044 lei. Leul s-a depreciat cu 1,1%. În cazul alimentelor de import va exista atât scumpirea din depreciere, cât şi cea din majorarea preţului la benzină.
Cum comercianţii folosesc de regulă de pretextul deprecierii pentru a majora suplimentar preţurile, am putea vedea creşteri de peste 5% la produsele de import, spun specialiştii.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult