Beneficiile şi riscurile consumului de carne

18

Conform unei vechi zicale româneşti, “cea mai bună legumă e porcu’”. Chiar aşa să fie? Nutriţionistul Gabriela Man ne-a explicat cât de bună este de fapt carnea, în ce cantitate trebuie să fie consumată, dar şi de ce este aproape indispensabilă, pentru a avea un organism sănătos. Mulţi consideră că masa fără o bucăţică de carne nu este săţioasă şi, în consecinţă, o mănâncă destul de frecvent. 

Alte persoane evită consumul acesteia în favoarea lactatelor sau a legumelor. Cât de benefic este de fapt consumul de carne? “Trebuie să existe un echilibru constant, să nu ne transformăm din omnivori în carnivori. Atâta vreme cât se urmăreşte asigurarea unei alimentaţii echilibrate şi variate, carnea face parte din alimentele necesare unei bune sănătăţi. Şi va prima calitatea. Vom alege prioritar peşte, pui, curcan, vită şi, rar, carne de porc. Vânatul este, şi el, mai valoros din punct de vedere al calităţii proteinelor faţă de carnea de porc”, spune Gabriela Man. Nutriţionistul explică faptul că “proteinele sunt esenţiale unei bune stări de sănătate, deoarece furnizează aminoacizi esenţiali care nu pot fi sintetizaţi de către organism, ci trebuie luaţi din alimente. Proteinele intră în structura musculaturii şi reprezintă un element de bază în menţinerea imunităţii (apărarea organismului în faţa infecţiilor şi a diverselor boli). Pentru a ne asigura de aceşti aminoacizi esenţiali trebuie să combinăm cele două tipuri de proteine, vegetale şi animale. Însă, trebuie să precizez avantajul proteinelor animale în faţa celor vegetale – conţin mai mulţi aminoacizi esenţiali”, a subliniat specialistul.

Nici să renunţi de tot nu-i bine

O alimentaţie săracă în proteine animale afectează celulele nervoase, provoacă tulburări hormonale, anemie, întârzie creşterea copiilor, digestia este greoaie, rănile se cicatrizează greu. Carenţa în proteine provoacă uscarea excesivă a pielii, căderea părului şi fragilizarea unghiilor. În acelaşi timp, pe termen lung, consumul în exces de proteine provoacă retenţia de apă în zona abdomenului. În cantităţi mari, proteinele pot deveni periculoase pentru sănătate, evident, ca orice abuz. “Un aport excesiv de proteine favorizează eliminarea calciului din sistemul osos (deoarece provoacă acidifierea mediului intern) astfel, o dietă bogată în carne le poate predispune pe femei la osteoporoză. În plus, un aport excesiv suprasolicită rinichii, cei în grija cărora cade sarcina de a elimina deşeurile rezultate din digestia proteinelor (uree, acid uric, creatinina, amoniac). Metabolismul proteic este mai puţin «curat» decât cel al zaharurilor şi al grăsimilor, astfel că deşeurile menţionate se acumulează în cantităţi mari şi/sau se elimină foarte greu, atât în anumite afecţiuni (insuficienţă renală, ciroza, artrita gutoasă), cât şi în cazul unui organism sănătos, dar hrănit excesiv cu proteină animală (în abuzul de consum de carne)”, adaugă Gabriela Man.

Sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/beneficiile-si-riscurile-consumului-de-carne-428057.html
Citește și

Cmentariile sunt închise