Benea: „La iarnă, cartoful va costa un euro/kilogram”

cartofigggIoan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului, ne-a declarat că „la iarnă preţul cartofului va fi de un euro pe kilogram”. Acesta a legat explozia preţului cartofilor din ultima vreme de oferta scăzută la nivel naţional şi internaţional.

„În România se mai cultivă doar 41.000 de hectare cu cartofi, după ce în urmă cu doi ani aveam 100.000 de hectare cultivate. Dar după ce oamenii au văzut că nu îşi acoperă costurile din vânzarea cartofilor în ultimii ani, au decis să se reorienteze spre alte culturi”, a spus Benea.

Potrivit sursei citate, fermierii din România au decis să nu îşi vândă cartofii în această perioadă, deşi preţul a ajuns la 1,5 lei/kilogram, dublu faţă de perioada similară a anului trecut, când un kilogram, de cartofi se putea cumpăra cu 0,75 lei/kilogram, şi aşteaptă să crească preţurile pentru a ieşi pe profit. „Problema este că nu mai avem nici sămânţă de cartof certificată. Firmele germane care au creat societăţi mixte în România au primit ordin să trimită sămânţa în Germania şi să nu o vândă în România. În aceste condiţii, cu doar 100 de hectare de sămânţă certificată, este foarte posibil ca în ţara noastră cultura de cartof să se prăbuşească”, a explicat Benea, care a mai spus că realitatea bate raportările statisticienilor. „La APIA s-au depus cereri pentru subvenţia pentru doar 41.000 de hectare de cartofi, în timp ce Statistica raportează în continuare că avem peste 200.000 de hectare de cartofi”.

Preţ dublu faţă de anul trecut

Preţul cartofilor la producătorii din Braşov s-a dublat faţă de anul trecut şi este cel mai bun înregistrat în ultimii cinci ani, motivul fiind legat de recoltele mai reduse obţinute în ţările din Europa Centrală şi de Est.
Preţul unui kilogram de cartofi este cuprins între 1,2-1,5 lei, în condiţiile în care anul trecut, în aceeaşi perioadă, era de maxim 0,75 lei. Preţul a crescut după ce în ţări ca Germania, Austria, Slovacia, Ungaria producţia a fost extrem de slabă. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult