BĂTAIE la Guvern între fermierii care protestează şi jandarmi. Ministerul Agriculturii: Protestatarii acţionează politic. GALERIE FOTO

Aproximativ o mie de producători agricoli au pichetat sediul Guvernului, aceştia reclamând faptul că agricultura este lăsată de izbelişte şi cerând demiterea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Ei au cerut să vorbească cu premierul Victor Ponta despre problemele agriculturii. După ce protestatarii au început să arunce cu garduri în jandarmi, patru dintre manifestanţi au fost ridicaţi, iar jandarmii au împrăştiat gaze lacrimogene, pentru calmarea spiritelor.

 

O ambulanţă a fost chemată la faţa locului pentru a acorda îngrijiri unui protestatar care fusese agresat de jandarmi. În cele din urmă, conflictul a fost stins, iar protestatarii au părăsit zona din faţa Guvernului.

În replică, Ministerul Agriculturii i-a acuzat pe cei veniţi în Piaţa Victorie că reprezintă interese politice şi nu acţionează în numele fermielor.

UPDATE 14.35 Protestatarii din domeniul agricol care pichetează sediul Guvernului nu acţionează în numele fermierilor pe care ar trebui să-i reprezinte, ci în numele unor interese pur politice, potrivit Ministerului Agriculturii.

“Eforturile ministerului sunt cunoscute şi încurajate de importante asociaţii din agricultură, care, deşi nu s-au manifestat în favoarea unei mişcări de protest, au fost anunţate ca parte a mişcării de stradă. Astfel, din cinci organizaţii care ar fi trebuit să protesteze astăzi în capitală doar două au continuat acest demers. Din păcate, atât LAPAR cât şi Holstein Ro nu acţionează în numele fermierilor pe care ar trebui să-i reprezinte, ci în numele unor interese pur politice”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Reprezentanţii MADR spun că preşedintele Holstein Ro, Costel Caraş, este şi preşedintele unui partid politic, ceea ce “devalidează” întreaga acţiune organizată.

“Elocvent este faptul că protestul poartă aceeaşi denumire ca şi moţiunea simplă depusă în Parlament de către ARD. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va continua consultarea permanentă cu reprezentanţii fermierilor, astfel încât bugetul anului 2013 să reflecte creşterea sprijinului pentru sectorul agricol, proces care a început în perioada mai-octombrie 2012”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii ministerului spun că stimulentele acordate agicultorilor au crescut în acest an. Astfel, sprijinul pe suprafaţă (SAPS + CNDP) a fost majorat cu 16%, până la aproape 155 de euro pe hectar, plăţile pentru bovine au urcat cu 22%, la 500 de lei pe animal, pentru păsări s-au majorat cu 11% şi pentru porci cu 13%. Totodată s-au înfiinţat noi forme de sprijin, cum ar fi cel pentru bivoliţele de lapte, de 187,5 euro pe animal, şi cel pentru taurine din rasa de carne, de 300 de euro.

UPDATE 14.30 O ambulanţă a fost solicitată, miercuri, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a acorda îngrijiri unui protestatar care ar fi fost agresat în timpul intervenţiei jandarmilor contra celor care aruncat cu garduri în forţele de ordine, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

După ce protestatarii au început să arunce cu garduri în jandarmi, patru dintre manifestanţi au fost ridicaţi, iar jandarmii au împrăştiat gaze lacrimogene, pentru calmarea spiritelor, în final conflictul fiind stins.

Protestatarii au început să arunce cu garduri în jandarmi, la Piaţa Victoriei, patru dintre manifestanţi au fost ridicaţi, iar jandarmii au aruncat cu gaze lacrimogene.

Timp de câteva minute circulaţia rutieră a fost oprită, în zona în care pichetează de trei ore producătorii agricoli, traficul fiind rulat după ce jandarmii au pus la loc gardurile de împrejmuire.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii au fost calmaţi de intervenţia amplă a jandarmilor.

Poliţişti pe motociclete rulează în zonă, iar efective de jandarmi au fost aduse pentru eventuale intervenţii.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Organziatorii protestului au solicitat încă de la începerea acţiunii o întâlnire cu premierul Victor Ponta pentru a-i prezenta revendicările pe care le au.

După mai bine de două ore de la începerea pichetuui, delegaţia protestatarilor nu a fost invitată în sediul Guvernului pentru o eventuală discuţie, liderii acestora ameninţând că nu vor încheia acţiunea de protest în cazul în care nu vor reuşi să aibă un dialog cu reprezentanţii Executivului.

În semn de nemulţumire protestatarii s-au întors cu faţa către Guvernul, au început să huiduie şi să scandeze “Hoţii!”, “Demisia!”.

Începând de la ora 11.00, aproximativ o mie de producători agricoli pichetează sediul Guvernului, aceştia reclamând faptul că agricultura este lăsată de izbelişte şi cerând demiterea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Protestatarii au adus cu ei un utilaj pe care a fost amplasată o machetă înfăţişând o vacă, precum şi o orchestră. De asemenea, au venit cu o oaie care trage după ea un trenuleţ improvizat pe care sunt agăţate mai multe bannere cu ciulini, cultura de bază a agriculturii: “Mâncarea este puterea omului”, “Să vă fie ruşine că aţi distrus agricultura”.

Pe trenuleţul tras de oaie protestatarii au mai pus şi un craniu de berbec cu mesajul “Atât a mai rămas din zootehnie”.
Protestatarii poartă pe ei veste verzi inscripţionate cu mesajul “SOS, salvaţi agricultura României” şi au în mâini bannere inscripţionate “Dezinteresul guvernanţilor plus seceta egal dezastrul zootehniei”, “Munca noastră este sudoare şi nu şpagă”, “Respectaţi legile nu mai prelungiţi taxarea inversă”, “Jos ministrul visător, puneţi un agricultor”, “Cerem demisia ministrului Agriculturii”, “Aţi promis investiţii în agricultură. V-am votat, ne-aţi înşelat!”.

Foto: Octav Ganea // Mediafax

Protestatarii au venit din mai multe judeţe ale ţării precum Teleorman, Braşov, Bacău, Botoşani, Ialomiţa, Covasna, Constanţa.
Protestul este organizat în parcarea Guvernului, aceasta fiind împrejmuită de garduri de protecţie. dar şi de un cordon de jandarmi.

 

Sursa: http://www.gandul.info/news/bataie-la-guvern-intre-fermierii-care-protesteaza-si-jandarmi-ministerul-agriculturii-protestatarii-actioneaza-politic-galerie-foto-10280849

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult