Bătaie între bănci pe fermierii din România

11

Garanti Bank este cea mai nouă prezenţă pe segmentul finanţărilor ­acordate companiilor din agricultură. Aproape toate băncile mari şi medii au produse ­dedicate acestui domeniu.
Garanti Bank va acorda credite agricultorilor beneficiari ai subvenţiilor europene pe suprafaţă, finanţând până la 90% din valoarea sumelor cuvenite beneficiarilor eligibili în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS).

Potrivit unui comunicat al băncii, Garanti Bank a încheiat cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. (FNGCIMM) convenţiile privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii SAPS – Campania 2012. Schema de plată unică pe suprafaţă constă în acordarea unei sume uniforme pe hectar, o singură dată pe an, indiferent de stadiul producţiei, respectiv 100 euro/ha, plătibili în lei.

Împrumuturi în lei

Creditele vor fi acordate în lei şi urmează a fi rambursate în momentul încasării subvenţiilor SAPS virate de către APIA în conturile beneficiarilor, deschise la Garanti Bank. În acelaşi timp, FGCR şi FNGCIMM pot garanta până la 80% din valoarea creditului acordat. „Agricultura românească are nevoie de tot ajutorul pe care îl putem oferi, în special în acest an în care ne-am confruntat cu secetă prelungită. Convenţia semnată cu APIA are obiectivul de a fluidiza procesul de acordare a creditelor în agricultură, astfel încât banii necesari să ajungă cât mai curând la destinatarii finali, adică fermierii”, a declarat Murat Atay, CEO Garanti Group România.

Garanti Bank este o bancă universală, oferind o gamă completă de produse de calitate şi servicii inovatoare pentru toate segmentele de business – retail, IMM şi corporate. În 2011, Garanti Bank a înregistrat o creştere a activelor până la 1,45 miliarde de euro. Totalul de credite s-a majorat cu aproximativ 19%, până la 936 milioane de euro. Depozitele s-au situat la valoarea de 467 milioane de euro, în timp ce numărul total al cardurilor de debit şi de credit a crescut cu 16% faţă de 2010, până la 230.000.

Garanti Bank are o reţea de 78 de agenţii şi 225 ATM-uri – cea mai extinsă reţea naţională
de ATM-uri inteligente, în timp ce numărul de POS-uri a depăşit 7.400.

Granzii sunt şi ei prezenţi

BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania şi CEC, adică cele mai mari cinci bănci din România după active, au în portofoliu mai multe produse destinate fermierilor. Pe parcursul anului trecut, o parte a băncilor au lansat credite pentru fermieri, cu o frecvenţă aproape lunară. Majoritatea produselor de acest tip, fie că vorbim despre credite pentru achiziţii de utilaje, pentru nevoi de trezorerie sau de orice alt tip, se bazează pe subvenţia primită de agricultori de la stat. Astfel, fermierul ia de la APIA adeverinţa că va primi subvenţie, merge cu documentul respectiv la bancă iar banca îi poate oferi până la 80% din valoarea subvenţiei ce urmează a fi încasată. Un alt tip de credite se bazează pe garanţii de la Fondul de Garantare a -Creditelor pentru IMM.

Bani pentru utilaje sau pentru animale

Pentru creditele care presupun investiţii în producţie, dacă iei bani pentru extinderea fabricii de procesare de fructe sau pentru utilaje necesare pentru ambalarea produselor ori pentru înfiinţarea unei plantaţii viticole, va trebui să depui şi un studiu de fezabilitate, dacă valoarea echipamentelor depăşeşte un milion de lei. Cei de la BRD dau credite agricultorilor, pe baza contractelor de vânzare a laptelui încheiate între producători şi societăţile colectoare. Aşa că poţi lua bani pentru achiziţia de vaci, pentru producţia de lapte sau pentru utilaje şi echipamente pentru dotarea fermei tale. La BRD poţi opta pentru dobândă fixă sau variabilă, iar finanţarea îţi acoperă 100% din investiţie. Banca îţi dă până în 70.000 de euro, echivalent în lei dacă eşti producător individual şi 150.000 dacă ai o societate agricolă sau comercială. Banca Transilvania oferă credite pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor culturi vegetale şi acoperă până la 75% din cheltuielile necesare, dar nu mai mult de 250.000 de lei. Ca să poţi lua bani, trebuie să ai o suprafaţă exploatată de minimum 150 de hectare. Asta înseamnă că ferma trebuie să fie una destul de mare, ţinând cont că 80% din exploataţiile româneşti au o suprafaţă medie de 3 hectare. BCR Leasing are produsul „Fermier Suport”, un produs pentru achiziţionarea de utilaje agricole. Dobânda este de 7,9% pe an, comisionul de analiză este zero, iar asigurarea pe utilaje este gratuită timp de şase luni.

Citește și

Cmentariile sunt închise