21 ianuarie 2022 - 04:36

Barna: România NU primește bani pentru irigații! PNRR trebuie refăcut

Veste-șoc pentru sectorul agricol românesc! Țara noastră nu va primi bani de la Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru refacerea sistemului de irigații, potrivit declarațiilor vicepremierului Dan Barna.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a cerut, din nou, modificarea PNRR, spunând că investițiile în irigații nu sunt eligibile prin acest program, deoarece nu reprezintă o reformă care ajută la reziliență după pandemie.

„În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în cadrul coaliţiei cu cei trei parteneri, am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect. Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a explicat Dan Barna la TVR1, citat de Agerpres.

Vicepremierul a mai subliniat faptul că sistemul de irigații va fi refăcut din fonduri de la bugetul de stat sau din fondurile structurale pe agricultură.