28 octombrie 2021 - 19:41

Întâlnire extrem de importantă. Oros promite bani pentru Banca de Resurse Genetice de la Buzău

Întâlnire extrem de importantă în continuare proiectului Băncii de Resurse Genetice de la Buzău. Pentru prima dată, cercetătorul Costel Vânătoru, inițiatorul proiectului „Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale de la Buzău a explicat, față în față, care este necesitatea înființării unui astfel de obiectiv de cercetare la Buzău.

Întâlnirea a fost organizată de parlamentarii PNL de Buzău, respectiv deputatul Gabriel Avrămescu și senatorul Vlad Pufu, cel din urmă fiind un susținător al proiectului inițiat de Vănătoru.

Discuția s-a dovedit a fi una constructivă, dat fiind faptul că la final, ministrul Agriculturii a promis că după aprobarea bugetului va aloca finanțarea necesară demarării activității la Buzău.

”S-a stabilit ca, imediat după aprobarea Legii Bugetului de Stat, să fie alocată suma necesară pentru derularea tuturor pașilor pentru începerea activităţii la Buzău a acestui proiect de importanţă naţională”,  se arată în comunicatul emis de PNL Buzău.

La rândul său, Vănătoru a adăugat că a fost întâlnirea pe care o aștepta, tocmai pentru a avea ocazia de a-i prezenta personal ministrului Oros proiectul Băncii de Resurse Genetice de la Buzău.

”M-am întâlnit cu Ministrul Agriculturii și am prezentat situația Băncii de Resurse Genetice de la Buzău. A ascultat și a urmărit cu atenție toate cele spuse de mine și a promis că imediat ce vor fi alocați banii pentru Ministerul Agriculturii va finanța  Banca de Gene și vom putea începe activitatea. Așteptam această promisiune și această întâlnire pentru ca eu să pot să-i prezint care este situația, necesitatea, importanța acestei instituții la Buzău pentru că, se știe, dumnealui nu a venit recent la Ministerul Agriculturii, nu a avut toate aceste date. Era necesar această întâlnire, să audă de la mine toate aceste informații și să vadă documentele, să înțeleagă de ce avem nevoie de această bancă la Buzău. A făcut acest lucru și cred că este un pas important pentru Buzău și pentru agricultura românească. Am discutat și procedurile și fluxul tehnologic. Deocamdată, vorbim de o instituție nou formată care trebuie, în primul rând, dotată cu birotică, aparatură de laborator, personal specializat și după ce vom reuși să punem la punct aceste aparate de bază atunci vom trece și la resurse. Avem nevoie de finanțare pentru a realiza aceste celule cu atmosferă controlată și abia apoi putem să trecem și la faza de colectare”, a spus Vănătoru.

Hotărârea de Guvern pentru înființarea Băncii de resurse genetice a fost adoptată în ședința din 12 septembrie 2019. Tot în perioada respectivă, a fost atribuit și un sediu la Buzău, respectiv în Parcul Crâng, în fostul sediu al societății Urbis Serv.

”Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău are ca obiect principal activitatea de explorare, inventariere, colectare, cercetare – dezvoltare și conservare a resurselor fitogenetice. Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău și de pe cuprinsul țării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale și aromatice pe cale de dispariție”, anunța proiectul de hotărâre din 12 septembrie.