Bani pentru agricultorii afectati de zapezile din iarna trecuta

4

Ca urmare a căderilor masive de zăpadă din lunile ianuarie – februarie 2012, suprafeţe semnificative de spaţii protejate, respectiv sere şi solarii, au fost afectate în ceea ce priveşte materialele de rezistenţă şi cele de acoperire.
La solicitarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, direcţiile agricole judeţene au realizat inventarierea şi evaluarea pagubelor.

Datele centralizate arată că au fost afectaţi peste 2.900 producători agricoli, din care 79 sunt deţinători de sere, au fost afectate sere şi solarii din 31 judeţe; în privinţa materialelor de acoperire pentru sere şi solarii s-au înregistrat următoarele pagube: 1.356.699 mp geam pentru sere spart şi 2.556.512 mp folie plastic pentru solarii ruptă
Pentru a reduce impactul acestor pierderi asupra activităţii producătorilor de legume, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a elaborat proiectul de hotărâre a Guvernului pentru alocarea de sume compensatorii prin acordarea unui ajutor de minimis care să compenseze valoarea estimativă a pagubelor produse la materialele de acoperire a spaţiilor protejate.
Ajutorul se acordă în conformitate cu regulamentul CE nr.1535/2007, iar cuantumul maxim nu depăşeşte echivalentul în lei a 7.500 euro pe beneficiar , adică 33.000 lei.
Schema de ajutor de minimis se acordă următoarelor categorii de beneficiari: producători agricoli – persoane fizice, roducători agricoli – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice etc.
Prin schema de minimis se propune un cuantum de: pentru producători agricoli persoane fizice: 18 lei/mp pentru geam şi 2,25 lei/mp pentru folie plastic; pentru celelalte categorii de beneficiari: 24 lei/mp pentru geam şi 3 lei/mp pentru folie plastic.
MADR încurajează asocierea agricultorilor în grupuri de producători. De asemenea, MADR alocă sume compensatorii la valoarea reală a pieţei pentru producătorii agricoli cu statut juridic. Pentru producătorii agricoli persoane fizice, cuantumul sumelor compensatorii alocate este diminuat cu 25%, dat fiind că aceştia nu sunt plătitori de TVA.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, reglementată prin această hotărâre, sunt de 8,52 milioane lei şi se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare acordate MADR.
Proiectul de hotărâre de Guvern se află în proces de avizare în regim de urgenţă la ministerele avizatoare.
Termenul limită de depunere a cererilor de sprijin financiar la direcţiile agricole judeţene este 29 iunie 2012, dată după care vor fi făcute plăţile către beneficiari.

Citește și

Cmentariile sunt închise