Bancomate de joburi, un proiect pentru persoanele din mediul rural

20

patentgghfProiectul „Bancomate de joburi în mediul rural” se adresează unui număr de 800 de persoane cu domiciliul în mediul rural din regiunile Nord-Vest și Centru.

Acesta a fost dezvoltat de Asociația Inceptus România în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, SC RSC Consulting SRL, Asociația Dezvoltarea Capitalului Uman și S.C. AFACOV Consulting Group S.R.L.

Cofinanţat din Fondul Social European, proiectul urmărește calificarea, dezvoltarea și susținerea profesională a persoanelor din mediul rural în vederea facilitării accesului la ocupare.

Prin intermediul proiectului „Bancomate de joburi in mediul rural” se urmărește creșterea numărului de persoane ocupate pe piața muncii, îmbunătățirea nivelului de calificare și adaptare a persoanelor fără un loc de muncă din mediul rural. Proiectul se derulează în perioada martie 2014 – septembrie 2015.

Ȋn 2011 şi 2012 aproape jumătate dintre locuitorii din zona rurală nu au avut un loc de muncă, cu toate că erau apţi de muncă. Șomajul i-a afectat în măsură mai mare pe absolvenţii învăţământului mediu, arată datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

În prima etapă a proiectului se vor selecta 10 comune reprezentative din Regiunile de Dezvoltare Nord Vest și Centru, pentru a crea o rețea inter-regională de mediere. În aceste comune  se va implementa programul inovativ de mediere electronică și se vor amplasa bancomatele de joburi.

800 de persoane din proiect vor fi beneficiari ai pachetului integrat de măsuri active de ocupare.

În a doua etapă a proiectului beneficiarii vor urma cursuri de formare profesională gratuite în următoarele domenii non-agricole: lucrător comercial, vanzător, asistent manager, lucrător în comerț, comunicare în limbi străine, competențe informatice, competențe comune, competențe antreprenoriale, sociale și civice.

Proiectul va asigura certificarea comepetențelor dobândite în contexte informale și/sau non-formale pentru 530 de persoane în următoarele domenii: lucrător comercial, zugrav-pietrar-tencuitor, mecanic auto, montator pereți și plafoane din ghips carton, operator la recoltarea și toaletarea arborilor forestieri, mașinist la mașini pentru terasamente, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, zugrav, ipsosar-tapetar, vopsitor, dulgher-tâmplar-parchetar, barman, ospătar(chelner), cofetar patiser, brutar, transator, operator introducere, validare și prelucrare date, administrator pensiune turistică, cameristă, îngrijitoare bâtrăni la domiciliu, gaterist.

Cea de a treia componentă a proiectului vizează asigurarea sustenabilității și sprijinirea demarării activităților independente în domeniu. 60 de persoane din mediul rural cu abilități antreprenoriale, și cu capacitatea de a-și susține o proprie afacere, vor învăța despre elaborarea unui plan de afaceri, legislația în domeniu, marketing, înregistrarea și protecția mărcii produselor și alte aspecte care pot face mica afacere una profitabilă.

 

 

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise