BĂILE TUȘNAD, TOT MAI VIZITATE DE URȘI. PRIMARUL CERE MONITORIZARE

Mai mulţi urşi au fost văzuţi, în ultima perioadă, pe străzile din staţiunea Băile Tuşnad, situaţia fiind una obişnuită în această localitate, dar care provoacă neplăceri localnicilor.

Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor, a declarat pentru AGERPRES, că deja nu se mai cunoaşte numărul sălbăticiunilor care vin din pădure şi caută hrană pe străzile din localitate.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

„Nu e unul, sunt mai mulţi (urşi n.r.), nici nu putem să-i numărăm, umblă pe stradă. Aseară am văzut că cineva a filmat o ursoaică cu trei pui. Pe cuvântul meu, nu ştiu ce putem face. Le-am spus colegilor să sune la Mediu, să vorbim cu ei şi să vedem ce se poate face”, a spus primarul din Băile Tuşnad.

El a afirmat că nu crede că specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului vor putea face ceva concret pentru rezolvarea problemei, întrucât „legile sunt în aşa fel făcute încât ursul e mai bine păzit decât oamenii”.

Primarul a spus că sălbăticiunile s-au înmulţit, nu le mai ajunge suprafaţa forestieră din jurul staţiunii şi de aceea vin în oraş, în căutare de hrană.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

Din acest motiv, localnicii au ajuns să nu mai crească în gospodării păsări, pentru că ele sunt ucise în mod frecvent, şi nici nu mai ţin câinii legaţi în lanţ, întrucât au existat multe cazuri în care au fost omorâţi, în încercarea de a păzi curtea în care intrase ursul.

În opinia lui Albert Tibor, singura soluţie pentru rezolvarea problemei ar fi o monitorizare permanentă, realizată de către o echipă de rangeri, care să şi hrănească urşii şi să-i împiedice să ajunge în oraş.

„Cred că o monitorizare permanentă ar fi necesară, asta cer de la Ministerul Mediului, să existe o echipă de rangeri care să patruleze şi să ţină urşii departe de staţiune. Cred că e singura soluţie. Să-i ţină în pădure, să le dea de mâncare ca să nu intre în oraş şi să monitorizeze permanent de o parte şi de alta a oraşului, unde e pădure”, a spus primarul din Băile Tuşnad.

El consideră că soluţia găsită până acum de Ministerul Mediului, aceea de relocare a animalelor, nu rezolvă cu nimic situaţia, întrucât în locul unui urs mutat în alte zone vin alţii din pădurile din apropiere.

Reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului au precizat că încă nu au fost sesizaţi în legătură cu această situaţie şi că atunci când vor fi anunţaţi vor lua măsuri, împreună cu autorităţile locale.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Locuitorii din Băile Tuşnad se confruntă frecvent cu prezenţa urşilor în staţiune, aproape în fiecare an cel puţin un exemplar fiind capturat şi relocat.

De asemenea, urşii creează probleme şi în alte zone ale judeţului Harghita. În acest sezon, trei persoane au ajuns la spital în urma unor atacuri ale urşilor, produse la stâne sau în păduri, iar mai multe animale au fost ucise.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole