24 ianuarie 2022 - 09:25

Băiculescu (ANSVSA): Serviciile veterinare românești sunt în alertă maximă din cauza pestei porcine africane

baiculescuServiciile veterinare din România sunt de două luni în alertă maximă, din cauza apariției pestei porcine africane în apropierea granițelor țării, până la această dată fiind luate toate măsurile obligatorii pentru prevenirea acestei boli, a declarat, președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu.

„La ora actuală, pericolul apariției pestei porcine africane este destul de mare pentru România deoarece ultimul caz a apărut în Odessa (Ucraina), la circa 150 de kilometri de granița cu România, o distanță nesemnificativă pentru animalele sălbatice care circulă destul de repede pe un areal destul de mare. Încă din 2012, ANSVSA monitorizează această boală, dar în ultimele două luni serviciile veterinare sunt într-o alertă maximă și încercăm să luăm toate măsurile care sunt obligatorii pentru această boală”, a spus Băiculescu.

Acesta a precizat că în județele limitrofe cu Ucraina și Republica Moldova, respectiv Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea, măsurile întreprinse sunt mult mai severe decât în celelalte județe, iar responsabilii fondurilor de vânătoare din aceste zone au fost informați în ceea ce privește organizarea unor vânători de mistreți pentru efectuarea testelor de depistare a pestei porcine africane. (Sursa: AGERPRES)