Baciu (LAPAR): Producțiile de grâu și rapiță sunt afectate în proporție de 15-20% din cauza căldurii și a secetei

58

baciu

Însămânțările realizate în toamna lui 2013 la grâu și rapiță au suferit, până în acest moment, pierderi irecuperabile în proporție de 15-20% din cauza căldurii și a secetei instalate în sud-vestul țării și în Moldova, a declarat marți, pentru AGERPRES, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

“Din varii motive, pornind de la căldura din vestul și chiar estul României și terminând cu seceta instalată în sud-vestul țării și în Moldova, producțiile de grâu și rapiță au suferit, până în acest moment, pierderi irecuperabile în proporție de 15-20%. În funcție de evoluția vremii din perioada următoare vom vedea dacă se vor înregistra și alte pierderi. Din cauza lipsei zăpezii și a faptului că nu există un strat de zăpadă pe sol, riscăm să avem pierderi importante la rapiță, în contextul în care s-a anunțat o răcire substanțială a vremii după data de 15 ianuarie. În ceea ce privește grâul, această cultură ar fi fost și ea foarte afectată dacă vremea nu se răcea la timp. În ultimele patru luni, respectiv între septembrie și decembrie, cantitatea de precipitații nu a fost decât de 8 litri/mp, ceea ce ar fi dus la uscarea grâului, din cauza absenței apei din sol”, a afirmat Laurențiu Baciu.

“Din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă s-au pornit mugurii de la pomii fructiferi și de la vița de vie. Dacă vremea se va răci foarte puternic după 15 ianuarie, atunci mugurii vor îngheța și riscăm să nu mai avem o producție corespunzătoare în acest an”, a mai spus președintele LAPAR.Potrivit acestuia, pagube s-ar putea înregistra și la cultura viței de vie și în pomicultură.

Potrivit prognozei agrometeorologice, valabilă pentru intervalul 7-13 februarie, ritmul de dezvoltare al speciilor de toamnă semănate în perioada optimă va evolua normal, în special în sudul și vestul țării, iar rezerva de umiditate din solul agricol se va încadra în limite satisfăcătoare.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult