Baciu: Egiptenii voiau să importe din România 2 milioane tone de grâu, dar nu înțelegeau de ce e atât de scump transportul

52

baciuLaurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a declarat că agricultura este unul dintre domeniile profitabile din România și că reprezentanții Ministerului Agriculturii ar trebui să caute soluții ca să producă bani și să se diminueze veniturile traderilor și transportatorilor care fac averi de pe urma fermierilor.

“Cred că Ministerul Agriculturii trebuie să producă bani și că între noi, producătorii,  și MADR ar trebui să existe o colaborare, ca să asigurăm progresul în sector, să vedem împreună cum să facem bani și spre ce să îi orientăm. Așa,cum e acum,  dacă se dau bani cu țârâita, pe noi, pe fermieri,  nu ne lasă nici  să trăim, nici să murim”, a declarat Baciu, în timpul emisiunii Agricultura la raport, de la AGRO TV  .

Acesta a explicat cum traderii și transportatorii de pe piața grâului câștigă mult mai mult decât producătorii, multe dintre venituri acestora  fiind “greu de explicat”. Din cauza costurilor suplimentare generate de transport și de traderi, atât producătorii, cât și statul, au numai de pierdut. Chiar și partenerii externi ai României, mari importatori de cereale, au remarcat  problemele din sistem, potrivit afirmațiilor președintelui LAPAR.

Baciu a povestit cum: “Egiptul voia sa cumpere direct, de la producători,  2 milioane de tone de grâu. Cei de acolo nu înțelegeau de ce e mai scump transportul de la Constanța, la Bacău,  decât de la Constanța, la Alexandria, în Egipt. Au zis că ceva nu e în regulă în România și că trebuie să luăm măsuri în ceea ce privește transportatorii, să nu le mai dăm bani câți vor, ci să facem ordine”.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise