Avioanele viitorului vor fi alimentate cu paie şi rumeguş

13

Cercetătorii francezi susţin că în următorii ani avioanele de pasageri ar putea fi alimentate cu combustibil extras din paie şi rumeguş, o alternativă mai ecologică decât kerosenul, scrie Thomson Reuters. Proiectul “ProBio 3” demarat în luna iulie este cofinanţat de către guvernul francez şi are ca scop prelucrarea resturilor agricole şi forestiere pentru a dezvolta un nou tip de biocombustibil, care ar putea fi folosit în proporţie de 50% în combinaţie cu kerosenul.

“În viitor, avioanele vor zbura folosind deşeuri din agricultură şi din industria forestieră”, a spus Carole Molina-Jouve, profesor de la Institutul Naţional din Toulouse de Ştiinţe Aplicate şi coordonatoare a proiectului ProBio3.

“Ştim deja cum să instalăm o linie de producţie restrânsă dar trebuie să ne orientăm spre una industrială. Trebuie să transpunem ceea ce am realizat în laboratoare în mediul extern, căutând în acelaşi timp să îmbunătăţim profitabilitatea şi eficienţa”, a declarat Molina-Jouve.

Orientarea către utilizarea resturilor din agricultură şi din prelucrarea lemnului ca sursă de combustibil este ultima noutate dintr-o serie de încercări pentru a reduce costurile de alimentare şi a poluării.

Până acum, cele mai multe tentative au fost bazate pe produsele agricole, lucru îngrijorător în condiţiile în care seceta a redus rezervele de cereale.

Producătorul european de avioane Airbus, unul dintre susţinătorii programului, este de părere că rumeguşul şi resturile agricole ar putea constitui o sursă alternativă de carburant în viitor.

Bugetul programului ProBio3 pe opt ani este de 24,6 milioane de euro. Programul urmăreşte crearea unei linii profitabile de producţie pentru uleiurile hidroprocesate, un tip de biocombustibil certificat de către standardele internaţionale ca fiind compatibil pentru avioane, în combinaţie cu kerosenul.

Proiectul european “ProBio3” face parte din strategia UE de a ajunge la o producţie anuală de 2 milioane de tone de biocarburanţi pentru avioane până în 2020. Europa consumă în jur de 50 de milioane de tone de kerosen anual.

Avionul companiei olandeze KLM, un Boeing 737-800, este primul avion din lume care a efectuat un zbor de pasageri între Amsterdam şi Paris alimentat cu biokerosen, în iulie 2011, cu 171 de persoane la bord. Combustibilul folosit a obţinut din ulei alimentar amestecat cu carburantul tradiţional, Jet-A.

Citește și

Cmentariile sunt închise