12 aprilie 2021 - 09:54

Avertizare pentru fermierii care folosesc pesticide! Noi modificari de lege, propuse in Parlamentul Euopean

În cadrul Comisiei de Sănătate a Parlamentului European, din 5 martie a.c., europarlamentarul român Tudor Ciuhodaru a criticat fermierii care utilizează pesticide în exces și a adus în discuție siguranța alimentelor contaminate cu astfel de produse.

”Vreau toleranță zero pentru cei care ne otrăvesc cu pesticide”, a declarat Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de facebook, unde a anunțat că a cerut Comisiei Europene implementarea unei noi strategii ”de la fermă la consumator” prin cinci modificări legislative, având drept obiectiv modificarea politicii agricole comune la nivel U.E:

  1. Implementarea unui standard unic de calitate pentru fructele și legumele comercializate la nivel european, dublat de mecanisme de verificare clare și sancțiuni severe – prin Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. (EFSA-European Food Safety Authority)
  2. Interzicerea importurilor extracomunitare de alimente ce nu respectă aceste norme
  3. Interzicerea oricăror derogări pentru utilizarea pesticidelor ce ne afectează viața
  4. Măsuri economice de stimulare a agriculturii ecologice
  5. Aceeași subvenție pentru fermierii din România

Standardele de calitate trebuie să se aplice uniform fie că vorbim de produsele provenite din spațiul comunitar, fie că aceste produse provin din alte țări. Europarlamentarul a cerut asigurarea atât a calității alimentelor comercializate, cât și protejarea fermierilor din România care nu dețin resursele financiare necesare. Potrivit europarlamentarului Tudor Ciuhodaru, subvențiile pentru fermierii din România sunt la jumătate față de multe țări din UE.

”Dacă vorbim despre același standard: cum veți face ca același standard de calitate în siguranța alimentară să fie valabil pentru toate țările și pentru toate produsele alimentare? … În al doilea rând, aceeași subvenție să fie valabilă și pentru toți agricultorii din Europa, mai ales pentru cei care practica agricultura de tip ecologic”, a declarat europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

Evaluările nivelurilor de reziduuri de pesticide sunt efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară – EFSA asupra produselor vegetale obținute în UE și, de asemenea, a importurilor. Comerțul mondial de mărfuri agricole a crescut în ultimele două decenii și, în urma unor abordări convenite la nivel internațional, sunt necesare niveluri maxime de reziduuri admise (LMR) și standarde de toleranță la import (IT) pentru pesticide pentru a asigura funcționarea eficientă a piețelor și a comerțului, în timp ce se asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății consumatorilor.

Fermieri, citiți cu atenție etichetele!

Atunci când vorbim de produse de protecția plantelor, doza este cea care face diferența și este obligatoriu ca dozele menționate pe eticheta produselor de protecția plantelor să fie respectate cu strictețe. Industria de protecția plantelor, prin intermediul AIPROM, organizează astfel de acțiuni de informare cu fermierii, în cadrul cărora un subiect extrem de important este legat de conștientizarea citirii etichetei la aplicarea unui tratament și respectarea dozajului și a momentului optim de aplicare.

Eticheta acestor produse îi informează pe fermieri cu privire la cantitatea de substanță activă ce trebuie aplicată, modul de prepare al soluției și momentul potrivit de aplicare. Aceste indicații sunt avizate de instituții abilitate în procesul pe care îl parcurge un produs de la momentul de testare și până la momentul în care este introdus în piață, tocmai pentru a se asigura că utilizarea acelui produs nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Produsele de protecția plantelor sunt autorizate și reglementate la nivel european. Procesul de autorizare în cazul unei noi substanțe durează aproximativ 10 ani, timp în care aceasta este testată atât din punct de vedere al eficienței, cât și din punct de vedere al toxicității. Tehnologia a avansat iar noile produse au fost dezvoltate astfel încât doza pe hectar aplicată să fi din ce în ce mai mică.