20 octombrie 2021 - 01:21

Avertizare ONU: Seceta, următoarea problemă globală. Care este soluția?

Seceta reprezintă următoarea criză globală care ameninţă omenirea, după pandemie, în opinia reprezentantului special al secretarului general al ONU pentru reducerea riscului de dezastre. Impactul direct al secetei la nivelul Uniunii Europene este de 9 miliarde de auro anual, iar în SUA depășește 6 miliarde de dolari.

Seceta este pe punctul de a deveni următoarea pandemie şi nu există niciun vaccin care să o vindece. Cea mai mare parte a lumii va trăi cu stres hidric în următorii câţiva ani. Seceta este un factor major în degradarea terenurilor şi în scăderea randamentelor pentru culturile majore” a declarat Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru reducerea riscului de dezastre. Oficialul a explicat că oamenii se confruntă cu acest fenomen de 5.000 de ani, dar ce se întâmplă în momentul de față este diferit, situația escaladând în ultimii ani. Datele legate de secetă au fost centralizate în Global Assessment Report, coordonat de Mami Mizutori şi Roger Pulwarty.

„Trebuie să avem o perspectivă modernizată cu privire la secetă. Trebuie să ne uităm la modul de gestionare a resurselor precum râurile şi bazinele hidrografice mari”, a declarat Roger Pulwarty.

O altă problemă majoră este creşterea populaţiei care expune, de asemenea, mai multe persoane în multe regiuni la impactul secetei, se arată în raport. Schimbările climatice și utilizarea ineficientă a resurselor de apă, degradarea terenurilor în cadrul agriculturii intensive şi a practicilor agricole slabe joacă un rol important în evoluția secetei. Defrişările, utilizarea excesivă a îngrăşămintelor şi pesticidelor, supra-păşunatul şi supraextracţia apei pentru agricultură sunt, de asemenea, probleme majore.

Mami Mizutori a solicitat guvernelor să ia măsuri pentru a ajuta la prevenirea secetei prin reformarea şi reglementarea modului în care apa este extrasă, stocată şi utilizată şi modul în care este gestionat terenul. Oficialul ONU a spus că sistemele de avertizare timpurie ar putea ajuta mult persoanele aflate în pericol şi că acum sunt disponibile tehnici avansate de prognozare a vremii.

SUA, Australia şi sudul Europei s-au confruntat cu secetă în ultimii ani. Seceta costă peste 6 miliarde de dolari pe an ca impact direct în SUA şi aproximativ 9 miliarde de euro în UE, dar şi aceste sume pot fi subestimate, potrivit The Guardian.