Avertizare meteo: Vin vijeliile! Vânt de până la 120 km/h!

Primăvara e cam nărăvașă anul acesta: după câteva zile cu temperaturi de vară, meteorologii anunță vânt puternic și vijelii în toată țara, ba chiar și precipitații mixte.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni dimineață mai multe avertizări Cod galben și Cod portocaliu de intensificări ale vântului și vijelii.

Astfel, în intervalul 1 aprilie, ora 20:00 – 2 aprilie, ora 8:00, este în vigoare o avertizare meteo Cod galben potrivit căreia vântul se va intensifica treptat în Banat, Crișana, Oltenia, jumătatea vestică a Transilvaniei și în Maramureș (vezi Harta 1), atingând viteze de 55-65 km/h și, pe arii restrânse, de 70 km/h, iar în a doua parte a nopții va avea aspect de vijelie. Potrivit meteorologilor, în Carpații Occidentali și în Carpații Meridionali, la altitudini mari, rafalele vor depăși 100-110 km/h.

Harta 1 (Sursa: ANM)

O altă avertizare meteo Cod galben de vânt puternic și vijelii este în vigoare pe parcursul zilei de marți, 2 aprilie, în intervalul orar 8:00-22:00, când vântul va avea intensificări susținute în toată țara (vezi Harta 2), atingând viteze de 55-65 km/h, iar local de 70-80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90-110 km/h.

Meteorologii notează că în zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1600 m, se vor semnala precipitații mixte, iar în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali se vor acumula cantități de apă de 10-20 l/mp.

Harta 2 (Sursa: ANM)

Tot marți, 2 aprilie, în intervalul orar 8:00-18:00, este în vigoare o avertizare meteo Cod portocaliu de vânt puternic și vijelii în 19 județe (vezi Harta 2). Potrivit meteorologilor vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea . Vor fi viteze în general de 80-85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole