20 octombrie 2021 - 01:33

AVERTIZARE ANM! Coduri galbene de ninsori, vânt și polei, valabile până luni, 1 februarie

Meteorologii ANM anunță precipitații moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului în intervalul duminică, 31 ianuarie, ora 16:00, luni 1 februarie, ora 12:00.

Experții citați spun că ne vom confrunta cu cantități de apă care vor depăși local 15 – 20 litri pe metrul pătrat, iar în regiunile vestice, izolat 30 – 40 litri pe metrul pătrat.

În jumătatea de nord a Moldovei vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri mai consistent.

În Maramureș, Crișana și Transilvania vor fi precipitații mixte, iar în celelalte regiuni mai ales ploi.

La munte, mai spun cei de la ANM, la altitudini mai mici de 1400 metri, în special în Carpații Occidentali, ploile și lapovița vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă existent. Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei. Vântul va avea intensificări în zonele montane și în regiunile sudice și sud-estice, în general, cu viteze de 50 – 60 kilometri pe oră.

O avertizare cod galben privește intervalul duminică, 31 ianuarie, ora 20:00, luni, 1 februarie, ora 10:00, pentru ninsori însemnate cantitativ și intensificări ale vântului, la altitudini de peste 1400 metri, în Carpații Meridionali și Carpații Occidentali.

În Carpații Meridionali și în Carpații Occidentali, mai ales la altitudini de peste 1400 metri, temporar va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă, local consistent.

Vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 50 – 70 kilometri pe oră, iar îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali, rafalele vor depăși 90 kilometri pe oră, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Tot ANM anunță că al doilea cod galben este valabil în intervalul duminică, 31 ianuarie, ora 20:00, luni, 1 februarie, ora 10:00, de polei pe arii extinse în jumătatea de sud a Moldovei, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei.

În jumătatea de sud a Moldovei, în nord-estul Munteniei și în sud-estul Transilvaniei, îndeosebi în a doua parte a nopții de duminică spre luni (31 ianuarie – 1 februarie), temporar se vor semnala precipitații predominant sub formă de ploaie, iar pe arii extinse va fi polei.