ANM a emisi două atenționări de cod galben și o informare meteo valabilă pentru aproape toată țara. Meteorologii anunță ploi torențiale, grindină și vânt până marți seara. Potrivit, informațiilor Administrației Naționale de Metorologie, în interval de valabilitate: marți, 12 mai, ora 09:00 până la ora 23:00 se va înregistra cod galben de intensificãri ale vântului, manifestãri de instabilitate atmosfericã în Oltenia, Transilvania, vestul şi centrul Munteniei (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi Municipiul Bucureşti).
În intervalul menţionat, în Oltenia şi Transilvania, precum şi în vestul şi centrul Munteniei (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în zona Municipiul Bucureşti) vântul va avea intensificãri temporare, cu viteze la rafalã cuprinse, în general, între 55 şi 65 km/h şi izolat peste 70 km/h. În zona montanã înaltã vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h. Local, în zonele deluroase şi montane, precum şi în centrul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã ce se va manifesta prin averse, descãrcãri electrice şi izolat grindinã. Aversele vor putea avea şi caracter torenţial, iar izolat cantitãţile de apã vor depãşi 25 l/mp.
Cea de-a doua informare de COD GALBEN de instabilitate atmosfericã accentuatã vizează Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei (în judeţele Buzãu, Brãila, Ialomiţa şi Cãlãraşi), în intervalul 12 mai, ora 09:00 – 12 mai, ora 23:00. În intervalul menţionat, în Moldova, Dobrogea şi în estul Munteniei (judeţele Buzãu, Brãila, Ialomiţa şi Cãlãraşi) local vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã accentuatã care se va manifesta prin vijelii, intensificãri ale vântului cu viteze, în general, cuprinse între 65…75 km/h, grindinã şi averse ce pot avea şi caracter torenţial şi descãrcãri electrice.
Caracteristici meteorologice, 12 – 13 Mai 2020
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldã decât în mod obişnuit la nivelul întregii ţãri. Temperatura medie diurnã a aerului se va situa între 8…23°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, în majoritatea zonelor de culturã.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 14…31°C, la nivelul întregii ţãri.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 2…17°C, cu cele mai scãzute valori în estul Transilvaniei.
La adâncimea de 10 cm în sol, temperatura medie diurnã se va încadra între 12…24°C, favorabilã efectuãrii însãmânţãrilor de primãvarã, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-rãsãrire) la culturile înfiinţate pânã în prezent.
Regimul pluviometric
Instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin ploi sub formã de aversã, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descãrcãri electrice şi intensificãri temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodatã, cantitãţile de apã prognozate vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiţii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnã, conţinutul de apã pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite scãzute şi deosebit de scãzute, seceta pedologicã fiind moderatã, puternicã şi extremã, în Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana şi Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei şi Moldovei. Izolat în nordul Olteniei şi al Maramureşului, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfãcãtoare.
În cultura de porumb, pe adâncimea de sol 0-20 cm , aprovizionarea cu apã se va situa în limite scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Dobrogea şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în nord-estul, centrul, estul, sud-estul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, estul, nordul, izolat în sudul, centrul şi vestul Munteniei. În Maramureş şi Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local în nordul, vestul, sudul şi sud-estul Munteniei, nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, nord-vestul, estul, centrul şi sudul Moldovei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În aceste condiţii, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfãşura în general în ritmuri normale în cea mai mare parte a teritoriului agricol, uşor mai intensificate pe terenurile cu bunã aprovizionare cu apã a solului. Totodatã, spre sfârşitul perioadei, pe fondul cerinţelor maxime faţã de apã ale plantelor şi în condiţiile menţinerii unor deficite ridicate de apã în sol, fiind posibilã apariţia fenomenului de ofilire temporarã a frunzelor în orele de amiazã, precum şi îngãlbenirea/uscarea parţialã/totalã a aparatului foliar, atât la culturile de toamnã, cât şi la prãşitoare.
Orzul şi grâul de toamnã semãnate în perioada optimã vor parcurge alungirea paiului (20-100%) şi înspicarea (10-40%), plantele prezentând o stare de vegetaţie în general bunã. În culturile înfiinţate tardiv se va definitiva înfrãţirea (100%), continuându-se totodatã faza de alungire a paiului (10-100%), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu, medie şi slabã.
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţã îşi va definitiva alungirea tulpinii (90-100%), aflându-se predominant la înflorire (10-100%). În semãnãturile efectuate în epoca optimã din jumãtatea de sud se va continua faza de formare a silicvelor (10-25%).
La floarea-soarelui şi porumbul semãnate pânã în prezent se vor înregistra germinarea (60-100%), rãsãrirea (30-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (10-100%), pe majoritatea suprafeţelor agricole.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahãr se va afla în fazele de germinare, rãsãrire şi apariţia primei perechi de frunze adevãrate (10-100%).
Soiurile timpurii de cartof vor înregistra fazele de încolţire, rãsãrire şi dezvoltarea primelor frunze (10-100%).
La speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase predominante vor fi fazele creştere a fructelor/lãstarilor, precum şi înfrunzirea, iar la seminţoase (mãr, pãr, gutui), înfrunzirea, înflorirea şi legarea rodului.
Viţa de vie îşi va continua fazele de dezmugurire, înfrunzire, precum şi apariţia inflorescenţelor la soiurile timpurii de masã, în toate podgoriile.
În zilele cu precipitaţii, lucrãrile agricole în câmp (semãnat, plantat, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizãri, erbicidãri, etc.) vor fi întrerupte temporar.
RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:
- Finalizarea lucrãrilor de semãnat/plantat la culturile de primãvarã (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahãr, cartof);
- Administrarea de îngrãşãminte minerale complexe la speciile de toamnã;
- Continuarea lucrãrilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dãunãtorilor din culturile de toamnã;
- Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.