AVERTISMENT SEVER – BOLILE ZOOTEHNIEI ADUNATE LA GRANITELE TARII

România este înconjurată la ora actuală de gripă aviară, pesta rumegătoarelor mici, dermatoza nodulară, boli care evoluează în ţările vecine.

Avem spaţiul estic extracomunitar, unde evoluează pesta porcină africană, avem spaţiul ex-iugoslav, în care avem dermatoza nodulară, o boală care evoluează acolo de câţiva ani, dar nu afectează bovinele din România. În Ungaria, este o evoluţie accelerată a pestei pe segmentul silvatic, pe porcul mistreţ, iar în Bulgaria, în sud, cea mai mare presiune epidemiologică este generată de statul vecin prin prisma faptului că avem focare în evoluţie de pesta porcina şi poate să se mute riscul în partea de sud-vest. De asemenea, evoluează gripa aviară, pe care noi nu o avem, dar sigur suntem cu arma la picior, pentru că începe sezonul migraţiei păsărilor, care poate genera un risc sub acest aspect. Nu în ultimul rând, iată că în Bulgaria, în zona riverană frontierei cu Turcia, în premieră nefastă în Europa, evoluează pesta rumegătoarelor mici, o boală extrem de gravă, unde sunt deja 62 de cazuri.

Autorităţile veterinare fac eforturi pentru a le ţine departe de ţară, în condiţiile în care la nivel naţional se duce ‘bătălia’ pentru combaterea pestei porcine africane. Noi luăm toate măsurile cuvenite pentru a reduce la maxim riscul de transfer al bolilor din Bulgaria în România’, a declarat pentru Agerpres preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

În ceea ce priveşte screpia, o boală care afectează ovinele şi caprinele şi care evoluează din 2003 în România, dar şi pe aproape tot mapamondul, Autoritatea derulează programe de genotipare astfel încât să fie selectate pentru reproducţie numai exemplarele care au rezistenţă la această boală.

În altă ordine de idei, s-a atras atenţia şi asupra faptului că medicii veterinari şi-au făcut datoria în acest an, ţinând cont de faptul că România s-a confruntat cu un un număr extrem de scăzut de toxiinfecţii alimentare. ‘Vreau să semnalez un lucru care a trecut neobservat: numărul extrem de scăzut de toxiinfecţii alimentare gestionate tot de medicii veterinari. Colegii mei şi-au făcut datoria. Iată că în domeniul siguranţei alimentelor situaţia a fost gestionată’, a adăugat oficialul ANSVSA.

Întrebat când vor putea mânca turiştii în satele româneşti bucate tradiţionale gătite ‘ca la mama acasă’, în acele Puncte Gastronomice Locale Familiale, anunţate încă de anul trecut, preşedintele autorităţii a precizat că se mai fac anumite modificări privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a produselor de origine animală şi non-animală, astfel încât să existe norme clare de funcţionare.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult