AVERTISMENT FĂRĂ PRECEDENT AL ONU: Ţările trebuie să-şi facă stocuri de hrană! România prinsă pe picior greşit

Ţările trebuie să-şi asigure stocuri de hrană, pentru a face faţă preţurilor mari la alimente, în următorii zece ani, în condiţiile schimbărilor climatice – iată îndemnul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. România e încă o dată prinsă pe picior greşit. Omenirea va trebui să fie tot mai atentă la siguranţa alimentară, pentru că în următorii zece ani preţurile alimentelor vor rămâne ridicate, iar statele lumii trebuie să-şi asigure stocuri cu alimente de bază, pentru a nu exista riscul unor sincope în aprovizionarea populaţiei.

Sunt idei exprimate cu două zile în urmă de Jose Graziano da Silva, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, în cadrul unui interviu acordat cotidianului „Le Monde”, şi preluate de AFP.

„Pentru a-şi asigura securitatea alimentară şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri, fiecare ţară ar trebui să-şi dezvolte stocuri care să-i acopere între o săptămână şi o lună nevoile sale”, a spus Graziano da Silva. Există deja un sistem mondial pentru schimbul de informaţii cu privire la stocurile de alimente din fiecare ţară, dar pentru o mai bună coordonare se discută acum despre convocarea unui „forum de reacţie rapidă”, directorul FAO precizând însă că această iniţiativă nu trebuie să provoace panică. „Este dorinţa de a asigura o mai bună coordonare”, a explicat oficialul ONU.

Ţările cu o agricultură organizată nu au probleme

Faptul că diverse ţări discută despre siguranţa lor alimentară nu este ceva neobişnuit, consideră Cristian Hera, doctor în agronomie şi vicepreşedinte al Academiei Române. “Poziţia exprimată de FAO este firească. Problema satisfacerii nevoii de hrană a omenirii vine în contextul creşterii populaţiei planetei, cu atât mai mult cu cât schimbările climatice afectează producţiile agricole”, arată specialistul român, precizând totodată că ţările cu o agricultură bine organizată au deja stocuri de hrană asigurate, mai ales în privinţa cerealelor, care pot rezista pentru mult timp, nefiind perisabile. „Marea problemă e în cazul ţărilor subdezvoltate, care depind de importurile de alimente”, atrage atenţia Cristian Hera.

Zestrea genetică a României

România este în continuare, în privinţa recoltelor, la mâna fluctuaţiilor naturii – ierni geroase şi fără zăpadă sau veri secetoase. Vara acestui an ne-a arătat cum seceta poate diminua substanţial randamentul pământului. Culmea e că ţările din jumătatea de nord a Europei, cu un climat mai puţin prielnic, obţin între 7.000 şi 9.000 de kilograme de grâu la hectar, în timp ce România nu depăşeşte 3.500 de kilograme la hectar, în condiţiile în care cerealele reprezintă punctul de plecare al necesarului de hrană pentru o ţară, arată vicepreşedintele Academiei Române. „Noi nu dispunem de suficiente depozite şi silozuri pentru a ne păstra hrana”, continuă academicianul Cristian Hera. Acesta consideră însă că „cea mai mare zestre a României este cea genetică”, cu referire la rezultatele obţinute de Institutul de Cercetări Agronomice al Academiei Române, încă din 1927, de când a fost creată această instituţie, scopul fiind de-a se crea soiuri şi hibrizi cu rezistenţă atât la schimbările de climă, cât şi la dăunători. „Aceste rezultate ale cercetării agronomice româneşti trebuie valorificate”, consideră interlocutorul.

Dezbatere naţională despre viitorul nostru agricol

Toţi factorii de conducere ai ţării, dar şi specialiştii din agricultură vor fi invitaţi în data de 16 octombrie în Aula Magna a Academiei Române, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei, la o dezbatere naţională organizată chiar de academicianul Cristian Hera, cu tema cea mai stringentă pentru ţara noastră -„Agricultura şi alimentaţia”. Vor fi prezentate, cu această ocazie, soluţiile cercetării româneşti în privinţa unei agriculturi eficiente, care să asigure în viitor siguranţa alimentară a poporului român. „E momentul să ne aplecăm asupra rezultatelor cercetării româneşti”, iată mesajul vicepreşedintelui Academiei Române, Cristian Hera, pentru toţi cei care conduc azi ţara.  

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult