AVERTISMENT DESPRE PREPARATELE DIN CARNE PE CARE LE CONSUMAM IN MOD FRECVENT

Infocons a trimis Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Ministerului Agriculturii, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și premierului o informare potrivit căreia 40% dintre produsele semipreparate din carne puse în vânzare pe piața din România sunt false, a declarat Sorin Mierlea, președintele Asociației Consumatorilor – Infocons, care avertizează că, în cazul în care nu va primi un răspuns oficial, va face public rezultatul.

„Avem o adresă către dumneavoastră (ANSVSA — n. r.) de trei săptămâni, o așteptăm, cu privire la faptul că 40% din produsele semipreparate din carne sunt false în piața din România. Din perspectiva unor analize pe care le-am realizat, așteptăm din partea dumneavoastră un răspuns pe acest lucru”, a spus Sorin Mierlea, la dezbaterea cu tema ‘Protecția consumatorilor — element esențial în realizarea unei piețe interne mai aprofundată și mai echitabilă”, organizată de Institutul European din România și Asociația Infocons.

Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că analizele la semipreparate au fost făcute la Larex și laboratoare din cadrul ANSVSA, în urma acestora reieșind o diferență de compoziție față de cea menționată pe etichetă.

„Noi considerăm că sunt produse care mint și înșală consumatorul și așteptăm măsurile luate de autorități. După aceea vom veni public. Dacă în 30 de zile autoritățile nu iau măsuri, noi vom face un comunicat public cu privire la problemele care au fost depistate”, a afirmat Mierlea.

Prezent la dezbatere, vicepreședintele ANSVSA, Traian Constantin Petcu, a declarat că deja s-a constituit un grup de lucru pe această temă.

„În ceea ce privește compoziția, respectarea compoziției și dacă în produs se regăsește exact ceea ce este trecut pe etichetă — această problemă a fost ridicată zilele trecute și de domnul ministru al Agriculturii, Petre Daea, am luat deja inițiativă. A fost o întâlnire acum câteva zile între președintele ANPC, președintele ANSVSA, domnul Geronimo Brănescu, și se caută să se găsească (o soluție — n. r.) sub forma unui program prin care un număr de produse selectate aleatoriu din piață, fie că vorbim de cele din procesarea cărnii, fie că vorbim de cele din industria laptelui sau alte produse, cele procesate, vor fi luate ca eșantion, vor fi analizate în laboratoare”, a spus Traian Constantin Petcu.

Acesta a precizat că rezultatele vor fi comunicate ministrului Agriculturii, iar dacă vor exista nepotriviri între rezultate și datele menționate pe etichete, aceste fapte vor intra în sfera legislației penale pentru că reprezintă o fraudă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole