Avertisment ANM: Se instalează seceta pedologică în majoritatea regiunilor!

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) are vești nu tocmai bune pentru agricultori. Suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea, local în nordul şi nord-vestul Banatului, vestul şi sud-vestul Crişanei, izolat în estul Transilvaniei vor înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute ale conţinutului de apă, în perioada 12 – 18 octombrie, arată prognoza ANM, preluată de AGERPRES.

Specialiștii ANM estimează că în intervalul analizat va predomina în general o vreme normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării, cu o temperatură medie diurnă a aerului cuprinsă între 4 şi 14 grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale.

Maxima aerului se va situa între 8 şi 17 grade Celsius, iar minima va oscila între 0 şi 12 grade Celsius, la scara întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm se va încadra între 6 şi 16 grade Celsius, limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative ale speciilor de toamnă semănate până la această dată.

Conform specialiștilor ANM, pe parcursul următoarelor zile sunt prognozate ploi locale, însoţite de intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Cu toate acestea, conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea, local nordul şi nord-vestul Banatului, vestul şi sud-vestul Crişanei, izolat estul Transilvaniei.

Pe de altă parte, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crişanei şi Banatului, local în sudul Olteniei, sud-vestul şi centrul Dobrogei, izolat în nordul şi estul Moldovei, sudul Munteniei.

În aceste condiţii, ritmurile vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor avea, în general, o evoluţie normală în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării, unde acestea vor fi încetinite şi izolat chiar stagnate temporar.

În acelaşi timp, porumbul îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), extinzându-se şi chiar finalizându-se suprafeţele recoltate, în aproape toate zonele de cultură. La sfecla de zahăr din Transilvania, Moldova şi Crişana vor predomina uscarea frunzelor, acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, în timp ce cultura de cartof din jumătatea de nord a ţării îşi va finaliza recoltarea în bune condiţii.

În ceea ce privește speciile pomi-viticole, estimarea ANM arată că, în majoritatea plantaţiilor, acestea vor parcurge maturarea lemnului/rodului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea la soiurile tardive.

Sub aspect fenologic, rapiţa, în functie de condiţiile pedoclimatice, se va afla la germinare-răsărire (20 – 100%), precum şi creşterea primelor frunze (4 – 6 frunze).

Specialiștii ANM mai notează că orzul şi grâul de toamnă semănate pe unele suprafeţe agricole din Banat, Transilvania şi Moldova vor parcurge primele faze de vegetaţie (germinare şi răsărire), fiind continuate şi lucrările de însămânţare, la nivelul întregii ţări.

Pe acest fond, în zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de toamnă (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregătirea patului germinativ, semănat etc.) vor fi întrerupte temporar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole