Avem 4.000 de produse alimentare tradiţionale, dar multe sunt falsuri

produsetraditionaless

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, există în prezent peste 4.000 de produse alimentare atestate ca tradiţionale la nivel naţional, iar numărul lor creşte de la an la an.
Astfel, în cursul anului trecut Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a atestat peste 300 de de produse tradiţionale de la mai mult de 80 de solicitanţi.
Cele mai multe produse tradiţionale înregistrate anul trecut au fost din carne, urmate de cele din lapte, morărit şi panificaţie, legume-fructe, băuturi şi peşte.
Spre exemplu, numai în anul 2011 au fost certificate 511 produse tradiţionale din carne, 334 produse din lapte, 98 din sectorul panificaţiei, 56 din legume-fructe, 19 din categoria băuturi, 4 din peşte.

Potrivit MADR, un produs tradiţional trebuie să fie obţinut din materii prime tradiţionale, să prezinte o compoziţie tradiţională sau un mod de producţie care se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.

Pentru a-i sprijini pe producătorii care doresc să parcurgă etapele procesului de omologare naţională, un ordin emis anul aceste de Ministerul Agriculturii prevede că produsele agricole sau alimentare ce au dobândit protecţia indicaţiilor geografice (IGP), a denumirilor de origine (DOP) şi a specialităţilor tradiţionale garantate (STG) vor putea fi verificate şi certificate şi de organismele private de inspecţie şi certificare. Acestea din urmă sunt acreditate conform standardelor şi regulamentelor europene de către organismul naţional de acreditare din România (RENAR) sau de către alte organisme de acreditare, echivalente din Uniunea Europeană, recunoscute de MADR.


Totuşi nici sectorul alimentelor tradiţionale nu este lipsit de controverse
, una dintre acestea având la bază chiar creşterea foarte rapidă a numărului acestor produse. După cum relatează Adevărul, luna trecută, cu ocazia constituirii Asociaţiei Producătorilor de Produse Ecologice şi de Calitate din judeţul Sălaj, profesorul Avram Fiţiu, reprezentantul Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică, a anunţat că Ministerul Agriculturii va începe reevaluarea celor peste 4.000 de produse tradiţionale existente la ora actuală.Aceste organisme private pot efectua activităţi pentru verificarea şi certificarea realităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini, în vederea dobândirii denumirii de origine protejate, indicaţiei geografice protejate şi specialităţii tradiţionale garantate ale produselor agricole şi alimentare.

Potrivit aceleiaşi surse, multe din aceste sortimente nu sunt, de fapt, atât de tradiţionale pe cât se laudă, iar industria alimentară a atestat sute de produse – cu nimic tradiţionale – doar pentru a le vinde mai bine. Profesorul Fiţiu estimează că, la finalul verificării, din cele peste 4.000 de produse vor rămâne doar 500-700 cu adevărat tradiţionale. (Integral. financiarul.ro)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult