Avans APIA 2023 – Când încep plățile pentru fermierii înscriși să primească subvențiile

Fermierii care au depus cererile unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anul acesta vor beneficia de plățile în avans, la fel ca și până acum. Plățile sunt programate să înceapă la data de 16 octombrie 2023.

Potrivit directorului general al APIA, Adrian Pintea, aproape 760.000 de fermieri vor beneficia de plățile APIA în anul 2023. Procentul pe care fermierii în vor primi în avans nu a fost stabilit încă, dar probabil că sumele vor fi majorate la fel ca în anii precedenți, până al 70% din FEGA și 85% din FEADR.

”Referitor la plata avansului, a și apărut regulamentul european, astfel că și anul acesta se acordă plăți în avans, ca și în anii anteriori. Regulamentul european prevede că se acordă plăți în avans atât din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), în care sunt incluse plățile directe și toate formele de sprijin pe care APIA le acordă, cât și din măsurile din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), adică acele măsuri pe care noi le avem delegate de la AFIR.

Inițial, avansul este în procent de 50% din FEGA și 50% din FEADR, dar știm că și în anii anteriori, prin demersuri făcute de noi împreună cu Ministerul Agriculturii, s-au majorat aceste procente. Cu siguranță că domnul ministru va încerca să obțină aceste majorări sau poate va obține chiar un procent mai mare decât în anii anteriori, dar mai este mult până atunci. Dar da, și anul acesta se vor acorda plăți în avans”, a precizat șeful APIA, Adrian Pintea, pentru AGRO TV.

Potrivit șefului APIA, la fel ca și în anul 2022, și crescătorii de bovine vor putea intra la plata avansului, pentru că perioada de retenție a animalelor în fermă a rămas de 100 de zile.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole