27 octombrie 2021 - 10:51

Autoritățile recunosc că s-au grăbit atunci când au omorât puiul de urs din Sibiu

Premierul Dacian Ciolos anunţă că se vor lua măsură drastice împotriva celor care au decis ca puiul de urs să fie ucis.

teddy-bear-1710641_1280

S-a declanșat o adevărată isterie la nivel național după ce săptămâna trecută un pui de urs a fost ucis în centrul orașului Sibiu – o oază a civilizației, nu? – de către incompetența autorităților locale. Imediat, românii au reacționat în termeni duri pe rețelele de socializare. Când a venit vorba de ieșit în stradă, foarte mulți au descoperit că este foarte frig afară și au preferat să se rezume la clasicul “like & share” din fața calculatorului.

În schimb, autoritățile centrale ale statului au reacționat. Până și Klaus Iohannis și-a dat cu părerea, în vreme ce premierul Dacian Ciolos a cerut lămuriri suplimentare din partea autorităţilor competențe. Ministerul Mediului a profitat de ocazie și a readus pe tapet, nu după mult timp, ideea înființării unui serviciu de urgență pentru animale. Practic, se încearcă înființarea unor comandamente la nivel local care să gestioneze situațiile de criză ivite atunci când un animal sălbatic intră în așezările umane și provoacă stricăciuni însemnate sau pune în pericol viețile oamenilor.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul MAI, că autoritătile din Sibiu au acționat „în grabă” în cazul ursului împușcat săptămana trecută la Sibiu. Ministrul a prezentat concluziile raportului Corpului de control al MAI, care urmează să-i fie prezentate și prim-ministrului.

Potrivit raportului, în astfel de situații ar trebui instituit „un comandament de urgentă la nivel local”, care să poată interveni pentru prinderea în viată a animalelor. La nivelul orașului Sibiu, o astfel de procedură pentru convocarea unui comandament de urgentă nu a existat, a arătat Tudorache.