Aurel Tănase (Romconserv): Producătorii de conserve importă afine din Serbia și nu mai cumpără mere de la privați, câte ar trebui

64

cos_mereDirectorul executiv al Prodcom, OIPA Lgume-Fructe, Aurel Tănase a declarat în urmă cu câteva zile pentru AGRO TV că Legea Piețelor, adică Legea 145, apărută în luna noiembrie a anului trecut îi afectează acum pe operatorii din industria conservelor. 

Potrivit actului normativ menționat fiecare persoană care vrea să vândă produse trebuie să dețină un certificat de producător, așa că micii producători sau cei care până acum ofereau cantități mici fructe de pădure și nuci farbricilor, în sezon, fără a avea atestate nu mai pot colabora cu fabricile de conserve. În aceste condiții, o parte din producători se confruntă acum cu o criză de materie primă și sunt nevoiți să importe. „Deja se aduc afine din Serbia, cu 3,5 lei/kilogramul, iar mere nu se mai pot cumpăra foarte multe de la privații din România”, a declarat Tănase.

El a explicat că micii fermieri nu își fac certificate de producători dacă au doar câțiva pomi în curte și nici nu sunt dispuși să plătească 80 de lei pentru documente, dacă nu au producții constante, așa că, pentru ei, ar putea fi gândită o lege care să le permită să opereze pe piață doar în sezon, adică 2-3 luni/an.

Citește și

Cmentariile sunt închise