Aurel Popescu, ROMPAN: Avem 68% evaziune în panificaţie

popescupanificatieEvaziunea fiscală dar şi fiscalizarea excesivă sunt principalele probleme ale sectorului de panificaţie din România. Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie atrage atenţia că sute de mii de tone de pâine au „dispărut” din piaţă, după creşterea TVA, în timp ce consumul a rămas constant. Toată această cantitate se regăseşte, de fapt, în zona nefiscalizată.

„După ultimele cifre din anul 2012, 68% este evaziune fiscală şi pâine înregistrată numai 32%, ceea ce duce la neîncasări la bugetul de stat – am făcut noi socoteala – de peste un miliard de lei”, a declarat la Radio România Actualităţi, Aurel Popescu

Specialistul a precizat că principala problemă în piaţă este fiscalizarea excesivă, care duce la înflorirea pieţei negre.

“Noi în conferinţa de astăzi vom prezenta primului ministru, ministrului finanţelor şi celorlalţi oficiali care vin la conferinţă, ce s-a întâmplat în 1999 când a crescut TVA, de la 11% la 19%, în trei ani au dispărut 700.000 de tone de pâine (…) Eu vă dau un exemplu: În România, preţul pâinii e mai mic de 2,4 ori decât în Europa, dar fiscalizarea e mai mare. Costurile cu energia electrică, cu materia primă, cu gazele naturale sunt la fel ca şi în celelalte state europene. La noi, hai să spunem că forţa de muncă este mai ieftină, dar este insuficient pentru a contracara creşterile de preţ despre care am vorbit”, a mai spus Aurel Popescu.

Sursa: http://www.recolta.eu/aurel-popescu-rompan-avem-68-evaziune-in-panificatie/