29 noiembrie 2021 - 23:40

Au venit rezultatele analizelor probelor prelevate de la portocalele suspecte în cazul bebeluşilor intoxicaţi

portocaleProbele prelevate din portocalele provenite din Argeș, incriminate de îmbolnăvirea copiilor internați la Spitalul „Marie Curie”, nu au indicat depășiri ale limitelor admise pentru pesticide, a declarat, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru.

„Copiii nu s-au îmbolnăvit de la portocale, pentru că nu s-au depășit valorile de pesticide. Noi am făcut de la începutul anului peste 450 de probe la mult mai multe legume și fructe și în toate aceste analize nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor de pesticide. Acum, pe situația din Argeș, am recoltat nouă probe relevante, conform unei proceduri dinainte stabilite și toate au fost negative, adică nu au fost depășiri. Noi am făcut analize pe portocalele din zona respectivă numai pentru pesticide, pentru că acest lucru ni s-a cerut de la început. Pesticidele, cumulativ, adică într-un consum mai prelungit, pot duce la afecțiuni renale, cum a fost cazul copiilor din Argeș”, a subliniat Butaru.

Potrivit acestuia, ANSVSA s-a autosesizat vineri în urma declarațiilor făcute de medicii de la spitalul ‘Marie Curie’ care ar fi incriminat portocalele ca fiind motivul ce a stat la baza îmbolnăvirilor celor 13 copii din județul Argeș și a decis declanșarea unui control în zona respectivă.

„Am stabilit că vom analiza toate testele la laboratorul național de referință. Am recoltat sâmbătă, probele au ajuns la laborator, iar specialiștii au lucrat sâmbătă și duminică, iar astăzi (luni — n. r.), în jurul orei 14,00, am reușit să avem buletinul de analize pentru toate probele pe care le-am recoltat și care sunt negative”, a adăugat șeful ANSVSA.

Butaru a precizat că ancheta în cazul copiilor contaminați din Argeș este condusă de Ministerul Sănătății, iar ANSVSA nu poate interveni decât în momentul în care li se solicită sprijinul.

„Noi suntem deschiși către orice analiză pe care ne-o cer cei care coordonează ancheta și putem să o facem sau avem acreditare. Acum, pentru a face probe pentru E-coli, este târziu, deoarece consumul a fost cu ceva timp în urmă și s-ar putea să nu mai găsim din loturile respective. Eu nu pot să vă dau cauzele acestei contaminări, nu știu despre mersul anchetei și nu pot să vă dau un punct de vedere despre acest lucru, pentru că nu ar fi pertinent. Eu vorbesc doar despre ceea ce am analizat noi”, a subliniat Butaru. (Sursa: AGERPRES)